Padajúce skaly v Yosemitskom národnom parku zasiahli ďalších turistov

NETKY.SK • 30 September 2017, 08:24 • 2 min
Padajúce skaly v Yosemitskom národnom parku zasiahli ďalších turistov

SAN FRANCISCO - V americkom Yosemitskom národnom parku spadol na idúce auto kus skaly a vážne zranil vodiča, jeho manželka a ostatní spolujazdci vyviazli bez zranení.

slovakia

left justify in out

Muž z Floridy bol pri vedomí a záchranári ho letecky previezli do nemocnice. Skupina opúšťala park po trojdňovej návšteve, keď sa uvoľnila časť skál z masívu El Capitan a rozbili im strešné okno. Na mieste zostala hromada kameňov a celé údolie zaplnil biely prach.

Incident sa stal len deň po tom, ako sa z toho istého masívu odtrhla rozsiahla žulová doska, ktorá zabila 32-ročného britského turistu a vážne zranila jeho manželku.

Geológ Yosemitského parku Greg Stock uviedol, že pády zrejme spôsobilo rozpínanie a sťahovanie žuly, ktorá sa počas leta zahrieva a na zimu zostáva viac chladná a krehká. Predstavitelia parku uviedli, že za štyri hodiny zaevidovali sedem spadnutých skál z juhovýchodnej strany masívu El Capitan.

Úmrtia spôsobené padajúcimi kameňmi sú v národnom parku ojedinelé, posledný prípad sa stal v roku 2013 po tom, ako skala odsekla horolezcovi istiace lano. Od roku 1857 zaznamenali v parku 16 prípadov, v ktorých smrť zapríčinia padajúca skala.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies