Padajúce kamene zranili turistov vo Vysokých Tatrách

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 08:17 • 2 min
Padajúce kamene zranili turistov vo Vysokých Tatrách

BRATISLAVA - Uvoľnená veľká skala vážne zranila českú turistku vo Vysokých Tatrách. Pri zostupe po značenom chodníku z Veľkej Svišťovky smerom ku Chate na Zelenom plese sa v oblasti reťazí uvoľnila kamenná suť. Jeden kameň zasiahol 22-ročnú ženu, ktorá utrpela poranenia hrudníka a brucha. Pomoc jej zavolal priateľ.

slovakia

left justify in out

Záchranári Horskej záchrannej služby odišli okamžite do doliny Zeleného plesa. Po ich príchode k českej turistke spustili na miesto nehody aj lekára z posádky záchranárskeho vrtuľníka VZZS, ktorú požiadali o spoluprácu. Zranená turistka bola pri vedomí, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť a protišokové opatrenia. Potom ju pomocou palubného navijaka previezli ku Chate pri Zelenom plese, kde ju zobrali na palubu vrtuľníka a transportovali do popradskej nemocnice.

Až na mieste nehody sa záchranári HZS dozvedeli o zranení druhej osoby. Išlo o muža, ktorý po uvoľnení kamennej sute utrpel tržnú ranu na ľavej nohe. Turistu na mieste ošetrili a nosidlami dopravili na Chatu pri Zelenom plese. Tam ho naložili do terénneho vozidla HZS a odviezli na zastávku Biela voda, kde si ho prevzala posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci. 

Okrem spomínaného zásahu pri turistoch, ktorých poranili padajúce kamene, mala HZS z Vysokých Tatier prácu aj na Kriváni. Tam si pri zostupe zranil chodidlo 56-ročný rakúsky turista a nebol schopný samostatne pokračovať. Do terénu odišli siedmi záchranári HZS, no po odovzdaní zranenej českej turistky požiadali o spoluprácu posádku vrtuľníka, ktorá sa o Rakúšana po nahlásení presného miesta postarala. 

Záchranári HZS súčasne zasahovali aj v Mlynickej doline, kde sa pri páde zranil 77–ročný muž a pociťoval bolesť v oblasti kostrče. Záchranári ošetrili českého turistu na mieste a pomocou nosidiel ho transportovali na Štrbské pleso. Potom ho na vlastnú žiadosť dopravili do hotela Patria, kde bol ubytovaný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies