Pád SDKÚ?! Mikuš sa vzdal funkcie podpredsedu, Fedor a Štefanec uvažujú tiež

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 10:08 • 2 min
Pád SDKÚ?! Mikuš sa vzdal funkcie podpredsedu, Fedor a Štefanec uvažujú tiež

BRATISLAVA – Jozef Mikuš sa dnes vzdal funkcie podpredsedu SDKÚ-DS. Ostatní traja podpredsedovia zatiaľ vo funkciách zostávajú. Ako povedal Mikuš dnes pre agentúru SITA, nové rozhodnutie Pavla Freša odložiť uskutočnenie kongresu na september 2014 je vážnym zásahom do bežiacej diskusie.

slovakia

left justify in out

„Odsúva riešenie problémov na neurčito. Ohrozuje konsolidovanie strany pred komunálnymi voľbami chystanými na záver tohto roka. Nevytvára priestor na dôslednú opozičnú politiku strany v druhej polovici súčasného funkčného obdobia a neprijateľne skracuje čas potrebný na dôslednú prípravu na parlamentné voľby v roku 2016,“ vyhlásil Mikuš.

 

Vývoj v SDKÚ–DS v posledných týždňoch Mikuša napriek jeho maximálnemu úsiliu o konsolidovanie strany neuspokojuje. „Jedinou šancou bolo urýchlené zvolanie kongresu, ktorý by naštartoval nevyhnutné zmeny v strane, no posledné udalosti ma presvedčili, že vo vrcholových štruktúrach SDKÚ-DS ochabla ochota na takýto zásadný krok. V tejto situácii nemôžem niesť zodpovednosť za ďalší vývoj a vzdávam sa funkcie podpredsedu strany,“ zdôraznil Mikuš. 

 

Od SDKÚ-DS sa podľa Mikuša očakáva jasná a čitateľná ponuka na spôsob riadenia štátu a ucelený program nevyhnutných reforiem v spoločnosti, ktoré budú viesť k zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľov Slovenskej republiky. Len včasné predloženie takejto ponuky podľa neho dokáže zabezpečiť, aby SDKÚ-DS uspela v konkurencii iných politických strán. „Keďže súčasné vedenie SDKÚ-DS namiesto tvrdej práce uprednostnilo riešenie vnútrostraníckych sporov, šanca na nevyhnutnú konsolidáciu sa minimalizuje,“ dodal. 

 

Ďalší podpredseda strany Ivan Štefanec vo funkcii zatiaľ zostáva. „Hovorili sme o krokoch, ktoré budú jasným signálom, že sa dištancujeme od Pavla Freša,“ povedal Štefanec dnes pre agentúru s tým, že zatiaľ o abdikácii nehovorili. „Hovorili sme o jasnom signáli dištancovania sa od porušovania pravidiel Frešom,“ zdôraznil. Podľa neho je dôležitý postup všetkých podpredsedov spoločne. 

 

Martin Fedor ako prvý ešte v máji avizoval, že sa po eurovoľbách vzdá funkcie podpredsedu. Napokon si to rozmyslel. Vo funkcii zostal s tým, že Frešo prijme zásadné pripomienky k riadeniu strany. „Pred časom som avizoval, že ak SDKÚ-DS neprejde zásadnými zmenami, napríklad vo fungovaní komunikácie, programu a personálnymi zmenami, tak nebudem podpredsedom. Ďalej zvažujem, čakám na iniciatívu od predsedu strany, ktorý ukáže návrh, alebo akceptuje pripomienky, ktoré som mu pred časom prezentoval. Istý čas si ešte na takéto zváženie nechávam,“ povedal Fedor dnes pre agentúru SITA s tým, že namiesto prezentácie očakávaných zmien skôr pozoruje len odsúvanie problémov na neurčito. To situáciu riešiť podľa neho nebude. 

 

V úvode týždňa sa všetci štyria podpredsedovia strany dohodli, že ich kandidátom na predsedu strany na mimoriadnom kongrese, ktorý mal byť 28. júna, bude novozvolený bratislavský krajský šéf strany Michal Luciak. Ten bol donedávna poslaneckým asistentom Lucie Žitňanskej, ktorá z SDKÚ-DS odišla v decembri a dnes už je podpredsedníčkou strany Most-Híd. Frešo však zvolal kongres na 27. septembra, čo sa v strane stretlo s nevôľou. Júnový termín kongresu totiž prisľúbil prezídiu strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies