Pád rubľa nezastavili ani intervencie centrálnej banky

NETKY.SK • 12 December 2014, 12:20 • 2 min
Pád rubľa nezastavili ani intervencie centrálnej banky

MOSKVA - Ruský rubeľ ďalej oslabuje v reakcii na pokles cien ropy. Pád ruskej meny nezastavili ani intervencie centrálnej banky a rubeľ prekonáva stále nové minimá. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kurz ruskej meny oproti doláru dnes o 10.30 h SEČ dosiahol 57,44 RUB/USD, čo je o 1,8 % menej ako na konci predchádzajúceho dňa. A oproti euru rubeľ klesol o 2,19 % na 71,40 RUB/EUR. Aj ruské akciové indexy vytrvalo oslabujú.

 

Kurz rubľa sa už prepadol o viac ako 40 % v dôsledku sankcií, ktoré proti Moskve zaviedol Západ po anexii Krymu a pre jej prístup ku kríze na Ukrajine.

 

Ruská centrálna banka vo štvrtok (11.12.) zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 100 bázických bodov na 10,5 %, aby zabrzdila pád rubľa, ale bez úspechu. Banka začiatkom decembra obnovila aj intervencie na podporu rubľa.

 

Národná banka Ruska (NBR) totiž v novembri oznámila, že obmedzí svoje intervencie v prospech rubľa, ale vyhradila si právo zasiahnuť, ak dospeje k záveru, že je ohrozená finančná stabilita krajiny.

 

NBR dnes na svojej internetovej stránke informovala, že v stredu 10. decembra predala devízy v hodnote 11,18 miliardy RUB (162,86 milióna eur). A v utorok (9.12.) predala 348 miliónov USD (280,01 milióna eur).

 

Za celý minulý týždeň vynaložila NBR na obranu rubľa zhruba 4,5 miliárd USD.

 

Ceny ropy, ktorá je hlavným vývozným artiklom Ruska spolu s plynom a podieľa sa výraznou mierou na výkone ruskej ekonomiky, sa dnes prepadli na najnižšiu úroveň za 5,5 roka. Dôvodom je nadmerné zásobovanie globálneho trhu, kde poprední svetoví producenti ropy súperia o svoje pozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona