Pád lavín dnes hrozí len v Tatrách

NETKY.SK • 28 December 2015, 10:33 • 2 min
Pád lavín dnes hrozí len v Tatrách

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Pád lavínových zosuvov hrozí dnes už len v Tatrách. Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách pretrváva v najvyšších polohách malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Na väčšine miest je snehová pokrývka dobre spevnená. "Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné v najvyšších polohách od 1900 metrov nad morom, a to zvlášť pri veľkom dodatočnom zaťažení. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské severne orientované žľaby," uviedol. Na južne orientovaných svahoch je sneh stabilný a len ojedinele sa môžu na trávnatých svahoch vyskytnúť spontánne splazy z mokrého snehu.

 

Dnes ráno bolo na horách zamračené, v najvyšších polohách hmla a veterne. Teploty vzduchu sa pohybovali od -3 stupňov do +5 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal prudký vietor severných smerov s rýchlosťou do 50, v nárazoch do 70 kilometrov za hodinu.

 

Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov snehu. V stredných polohách je do 15 centimetrov zrána premrznutého snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1800 metrov vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies