Pád lanovky spôsobilo pretrhnutie ťažného lana

NETKY.SK • 1 December 2013, 10:54 • 2 min
Pád lanovky spôsobilo pretrhnutie ťažného lana

PRAHA - Pád lanovky spôsobilo pretrhnutie ťažného lana.

slovakia

left justify in out

Príčinou zrútenia sa nákladnej lanovky s piatimi ľuďmi, ku ktorému došlo v piatok večer v lokalite Přední Labská na okraji Špindlerovho Mlýna, bol pretrhnutý ťažný kábel. Informoval o tom v sobotu český spravodajský server iDnes.cz.

Pri nešťastí zomrel 38-ročný muž, zranenia utrpeli dve ženy a dve deti. Ženy utrpeli ťažšie zranenia, jedna z nich bola v kritickom stave, následne sa ju však podarilo priviesť k vedomiu. Deti boli mimo ohrozenia života. Policajné vyšetrovanie preukázalo, že lanovku obsluhoval majiteľ chaty. Podľa niektorých miestnych obyvateľov bolo bežné, že sa na nákladnej lanovke okrem batožiny, lyží alebo pivných sudov vozili aj ľudia. Napriek tomu, že lanovka bola určená výlučne na zásobovanie chaty a ľudia na ňu vôbec nemali vstupovať, píše iDnes.cz.

Pretrhnuté ťažné lano pošlú policajti na expertízu, majiteľa chaty doposiaľ nepodrobili výsluchu. "Železná plošina bola zavesená na lane, ktoré prasklo. Pôjde na mechanoskopickú expertízu, ktorá napovie, prečo k poškodeniu lana došlo," povedal policajný hovorca Udo Ertner.

Práve na lane bola na kladke pripevnená železná konštrukcia, zhruba jeden meter dlhá a dva metre široká, s dreveným obložením po stranách. Ťahal ju motor s navijakom, umiestnený hore pri chate. Lanovkou sa na víkendový pobyt prepravovala štvorčlenná rodina - deti vo veku päť a 11 rokov, ich rodičia a príbuzná.

Lanovka spadla z výšky desiatich až 20 metrov do zalesneného terénu vo veľmi prudkom zráze, píše iDnes.cz. Dopadla k drevenému mostu cez rieku Labe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies