Pád Konštantínopola sa v Turecku slávil za prísnych bezpečnostných opatrení

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 08:13 • 2 min
Pád Konštantínopola sa v Turecku slávil za prísnych bezpečnostných opatrení

ISTANBUL - Turecko si dnes veľkolepo pripomenulo 563. výročie dobytia byzantského Konštantínopola osmanskými Turkami. Na slávnostnom podujatí sa podľa odhadov zúčastnil zrejme až milión ľudí, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na podujatie na veľkej ploche v istanbulskej štvrti Yenikapi v tesnej blízkosti pobrežnej promenády dohliadalo 9000 policajtov, vo vzduchu hliadkovali dva vrtuľníky a ďalšie tri boli pripravené v prípade potreby na okamžitý zásah, pri brehoch sa plavila jedna ponorka a tri lode pobrežnej stráže. V dave sa pohybovali psovodi s 27 cvičenými psami. Počas spomienkového obradu bol vzdušný priestor nad námestím uzavretý, informoval turecký denník.

 

Každý z návštevníkov podujatia musel prejsť cez niektorý zo 150 bezpečnostných rámov.

 

Pre návštevníkov bola pripravená obrovská plocha, na ktorú v 3D projekcii premietali dobývanie mesta, ktoré sa v tom čase volalo Konštantínopol, vojskami osmanského sultána Mehmeda II., zvaného aj Mehmed Dobyvateľ.

Konštantínopol bol dobytý 29. mája 1453, čím aj definitívne zanikla Byzantská ríša. Začalo sa prenasledovanie kresťanov a ich vyháňanie, kostoly boli zmenené na mešity a Konštantínopol sa pod názvom Kostantiniyye stal hlavným mestom Osmanskej ríše.

 

Jeden z byzantských chrámov, celosvetovo známa Hagia Sofia slúži teraz ako múzeum. V sobotu sa však na námestí pred ňou konalo modlitebné zhromaždenie, ktorého účastníci žiadali, aby mali právo modliť sa vnútri mešity. Zhromaždenie bolo tiež jedným z podujatí k dnešnému výročiu dobytia mesta osmanskými jednotkami.

 

Včerajšie i vlaňajšie oslavy v Yenikapi boli veľkou demonštráciou politickej sily súčasného tureckého vedenia. Zhromaždeným, ktorých drvivá väčšina mala v rukách turecké vlajky, sa prihovoril nový premiér Binali Yildirim i prezident Recep Tayyip Erdogan. Súčasťou osláv bola letecká prehliadka tureckých vzdušných síl a v uniforme elitnej pechotnej jednotky osmanskej armády sa predstavilo aj symbolických 563 janičiarov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies