Pád českého vojenského vrtuľníka na cvičení NATO v Španielsku zavinil pilot

NETKY.SK • 18 Január 2016, 10:14 • 2 min
Pád českého vojenského vrtuľníka na cvičení NATO v Španielsku zavinil pilot

PRAHA - Vlaňajšiu novembrovú nehodu českého vojenského vrtuľníka počas cvičenia NATO v Španielsku zavinil pilot. Zistila to vyšetrovacia komisia. Pilotovi bola pozastavená letecká činnosť a vyšetruje ho vojenská polícia. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz. Pri nehode utrpelo zranenia päť ľudí.

slovakia

left justify in out

"Nehodu vrtuľníka spôsobila pri vykonávaní veľmi náročného manévru pred vysadením parašutistov chyba pilota," uvádza sa v správe vyšetrovacej komisie.


Minister obrany Martin Stropnický už skôr vyhlásil, že pilot nebol nováčik a nalietaných mal viac ako 4600 hodín.
Vrtuľník Mi-171Š sa v Španielsku zúčastňoval na cvičení Severoatlantickej aliancie. Nehoda sa stala 5. novembra približne 15 kilometrov od mesta Zaragoza.


Špeciálna jednotka sa na cvičení snažila obsadiť určité miesto. Vrtuľník sa však z výšky asi desiatich metrov prepadol a zrútil na zem. Na palube sa nachádzalo päť členov posádky a 11 vojakov skupiny špeciálnych síl. Po havárii prepravili päť ľudí do miestnej nemocnice. Stroj, ktorý sa po dopade prevrátil na bok, bol vážne poškodený.


Vrtuľník patril k najmodernejším v českej armáde a už sa nedá opraviť. Podľa neoficiálnych odhadov sa škoda vyšplhala na 80-100 miliónov českých korún (2,96-3,70 milióna eur), dodali Novinky.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona