Pád americkej megabanky Silicon Valley Bank

NETKY.SK • 14 Marec 2023, 11:33 • 2 min
Pád americkej megabanky Silicon Valley Bank

To, čo sa odohralo v piatok, bol staromódny bankový beh: Zákazníci vo štvrtok vytrhli zo Silicon Valley Bank 42 miliárd dolárov, čím banke zostala záporná hotovosť vo výške 1 miliardy dolárov, uviedla spoločnosť v regulačnom podaní. Inými slovami, banka dlhovala zákazníkom viac, ako mala. SVB a federálni regulátori sa poprehadzovali, ale nedokázali získať dostatok kapitálu na vyrovnanie rozdielu a banka bola v piatok vyhlásená za platobne neschopnú.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Federal Deposit Insurance Corp. prevzala kontrolu nad bankou a uviedla, že v pondelok vyplatí zákazníkom ich poistené vklady. Má to však háčik: FDIC pokrýva len 250 000 dolárov v zákazníckych vkladoch. Ku koncu minulého roka banka Silicon Valley uviedla, že má nepoistené vklady vo výške 151,5 miliardy USD, z čoho 137,6 miliardy USD vlastnili americkí zákazníci.
Hoci by zákazníci mohli zbierať časť svojich nepoistených vkladov, keď vláda uvoľňuje a likviduje aktíva banky, aby ich splatila, nie je jasné, či spoločnosti investované v banke získajú späť celú alebo takmer všetku hotovosť, ktorú mali v SVB uložené.
To viedlo k dvom veľkým obavám a jednej zjednotenej výzve na akciu: Investori sa obávajú, že ďalšie banky s podobným profilom ako SVB by mohli skrachovať. Wall Street sa tiež obáva kolapsu technologických spoločností, ktoré si držali hotovosť v banke Silicon Valley. To je dôvod, prečo dopyt po vládnej záchrane rastie.

Porovnanie s rokom 2008
Posilnené americké predpisy po finančnej kríze v roku 2008 viedli najväčšie a systémovo najvýznamnejšie banky k tomu, aby podporili svoje núdzové rezervy, aby odolali búrkam, ako je súčasná situácia. To znamená, že globálnemu bankovému systému nehrozí kolaps ako pred desiatimi a pol rokmi.
"Bankový systém je celkovo odolnejší, má lepšie základy ako pred finančnou krízou [2008]," povedala riaditeľka Úradu pre riadenie a rozpočet Bieleho domu Shalanda Young pre Kaitlan Collins z CNN o "State of the Union". "Je to z veľkej časti kvôli zavedeným reformám."
Niektoré z problémov SVB boli jedinečné pre banku: Poskytovala financovanie takmer polovici amerických spoločností v oblasti technológií a zdravotnej starostlivosti podporovaných rizikovým kapitálom, takže mala takmer všetky vajcia v jednom košíku. Väčšina bánk je lepšie diverzifikovaná.
Ale nie všetci: investori z Wall Street poslali akcie menších bánk v posledných dňoch do prudkého poklesu. First Republic Bank (FRC), PacWest Bancorp (PACW) a Signature Bank (SBNY) klesli v piatok natoľko, že spustili automatický istič a boli dočasne zastavené, aby si nervózni investori mohli vydýchnuť. Akcie Prvej republiky klesli za posledné dva dni o 29 %. Podpis klesol o 32 %.
To viedlo vo štvrtok a v piatok k poklesu akciového trhu o viac ako 3 % na základe rozsiahlych špekulácií, zákazníci môžu začať sťahovať svoje peniaze aj z menších bánk, čo je možno odrazom krízy úspor a úverov, ktorá trvala väčšinu 80. a začiatkom 90. rokov.
Keď Fed zvyšoval sadzby historickým tempom a hodnota dlhopisov bánk sa začala rúcať, priepasť medzi tým, čo banky zaplatili za dlhopisy a tým, čo mali hodnotu, sa dramaticky zväčšila: Banky na konci minulého roka sedeli na nerealizovaných stratách vo výške 620 miliárd USD. , podľa FDIC, a niektoré malé banky môžu byť vtiahnuté do rokliny bez pomoci.
A firmy, ktoré mali masívne nepoistené vklady v SVB, možno budúci týždeň nebudú môcť robiť výplaty ani podnikať. Mnoho technologických startupov uviedlo, že sa snažia zistiť svoje ďalšie kroky a či dokážu prežiť náhly kolaps svojej banky. Populárny krypto stablecoinový kruh padol tento víkend na historické minimum. Bankroty, platobná neschopnosť, prepúšťanie a množstvo ďalších prerušení by mohlo nasledovať v nasledujúcom týždni, ak zákazníci SVB nebudú vyplatený.
Ako môže vyzerať záchranný balík
Výzvy na záchranu sa cez víkend rozrástli od Silicon Valley až po Wall Street. Tieto volania môžu zostať bez odpovede.
Ministerka financií Janet Yellenová bola celý víkend v kontakte s finančnými regulátormi a „usilovne“ s nimi spolupracovala po páde Silicon Valley Bank, povedal Young pre CNN. Yellen však v rozhovore pre CBS Sunday odložila bankovú záchranu.
Dovoľte mi ujasniť, že počas finančnej krízy boli investori a vlastníci systémových veľkých bánk zachraňovaní... a reformy, ktoré boli zavedené, znamenajú, že to už neurobíme,“ povedala Yellenová pre CBS. . "Máme však obavy o vkladateľov a sústreďujeme sa na snahu uspokojiť ich potreby."
Yellen však navrhla, aby sa vláda pokúsila urobiť niečo na podporu spoločností, ktoré mali veľké nepoistené vklady v SVB.
Sme si dobre vedomí toho, že mnohé začínajúce firmy majú vklady a firmy rizikového kapitálu majú vklady v tejto banke, ktoré boli ovplyvnené jej zlyhaním,“ povedala Yellen. "Takže toto je niečo, na čom pracujeme."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona