Pacientov s nádormi na mozgu lieči nemocnica v Ružomberku novým revolučným prístrojom

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 13:54 • 2 min
Pacientov s nádormi na mozgu lieči nemocnica v Ružomberku novým revolučným prístrojom

RUŽOMBEROK - Na náročné endoskopické operácie na prednej a strednej báze lebky zakúpila Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok - fakultná nemocnica špeciálny navigačný prístroj za 237.000 eur.

slovakia

left justify in out

Využívať ho bude Klinika otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku. Ružomberská vojenská nemocnica je jediná na Slovensku, ktorá koncentruje pacientov pre tento typ operácií.

 

"Krčné oddelenie je jedným z hlavných pilierov našej nemocnice. Vykonávajú sa tu špičkové výkony, ktoré sa koncentrujú iba u nás. Sú to operácie hypofýzy, ktorá sa nachádza hlboko v mozgu a je tam veľmi ťažký prístup. Je to také územie nikoho. U nás sa už tento pracovný postup stal rutinným," ozrejmil Ladislav Slobodník, zástupca riaditeľa ružomberskej ÚVN.

 

Nový prístroj využijú najmä pri chirurgii nádorov v oblasti na hranici mozgovej a nosovej dutiny. Lekárom umožní minimálny traumatický prístup aj k nádorom, ktoré bolo v minulosti možné riešiť len vonkajším prístupom cez lebečnú dutinu. "Táto oblasť je anatomicky veľmi komplikovaná a hraničí s vitálne dôležitými štruktúrami, ktorých poranenie môže byť pre pacienta veľmi rizikové," doplnil. Zariadenie pomáha aj mladším lekárom pri orientácii vo veľmi komplikovanom operačnom prostredí.

 

"Starý desaťročný prístroj, ktorý sme doteraz používali, je už zastaraný. Nová technológia nám umožňuje oveľa kvalitnejšiu a rýchlejšiu prácu. Túto technologickú podporu máme zatiaľ ako jediní na Slovensku. Ročne novú navigáciu využijeme pri stovkách pacientov, primárne sme si ju ale zaobstarali pre veľmi závažné prípady, ktorých je za rok približne 50 až 60," doplnil prednosta Kliniky otorinolaryngológie Marián Sičák.

 

ÚVN v Ružomberku získala za peniaze od sponzora aj nový ultrazvukový diagnostický prístroj na vyšetrenie mäkkých tkanív a vyšetrovaciu ORL jednotku v celkovej hodnote 50.000 eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies