Pacientov hospitalizovaných na kliešťovú encefalitídu v Košiciach opäť pribudlo

NETKY.SK • 1 Jún 2016, 14:29 • 2 min
Pacientov hospitalizovaných na kliešťovú encefalitídu v Košiciach opäť pribudlo

KOŠICE – Hospitalizovaných pre lokálnu epidémiu kliešťovej encefalitídy opäť mierne pribudlo. Ako dnes informovala hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová, doposiaľ na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) hospitalizovali 27 nakazených pacientov, ďalších piatich lekári sledujú ambulantne, s podozrením na toto vírusové ochorenie. V utorok lekári evidovali 24 infikovaných pacientov.

slovakia

left justify in out

„Počet prípadov ešte nemusí byť definitívny, vzhľadom na to, že inkubačná doba ochorenia stále plynie. Dnes prepúšťame domov štyroch pacientov. Dvaja boli prepustení v pondelok, jeden v utorok. Zatiaľ bolo sedem pacientov prepustených do domácej liečby. Ochorenie má štandardný priebeh, komplikácie sa doposiaľ neobjavili ani u jedného z pacientov,“ povedala Šustová. Doložila, že pacientom sa podáva symptomatická liečba. Sú to lieky, ktoré tlmia zápal v centrálnom nervovom systéme a podávajú im aj lieky na zníženie tlaku v lebke.


Čas od nákazy po objavenie sa prvých príznakov je priemerne 7 až 14 dní. Toto vírusové ochorenie prebieha obyčajne v dvoch vlnách. Prvá vyzerá ako ľahká chrípka, vrátane nechutenstva i črevných ťažkostí, ktorej priebeh sa po troch-štyroch dňoch zmierni a nastáva bezpríznaková fáza, ktorá môže trvať až 20 dní. Potom však prudko nastúpi druhá podstatná fáza choroby - vysoká teplota, úporné bolesti hlavy, vracanie, svetloplachosť, stuhnutie šije a ďalšie príznaky charakteristické pre postihnutie centrálneho nervového systému.

 

Jednou z najzávažnejších komplikácií je zápalové infekčné ochorenie blanitých obalov mozgu. Môže mať trvalé následky ako obrna, chronické bolesti hlavy či poruchy koncentrácie, výnimočne sa môže skončiť smrťou.
Klinika infektológie a cestovnej medicíny ročne eviduje v priemere šesť prípadov kliešťovej encefalitídy. Takýto hromadný výskyt kliešťovej encefalitídy klinika nezaznamenala za posledných päť rokov.


Kliešťová encefalitída sa častejšie vyskytuje v ohniskách, čiže v závislosti od regiónu. Vírusom sa človek môže nakaziť nielen po prisatí infikovaného kliešťa, ale aj pri konzumácii nepasterizovaného kozieho, kravského i ovčieho mlieka a výrobkov z nich, ak bolo vírusom nakazené zviera. Proti encefalitíde prenášanej kliešťami existuje očkovanie. Ak sa vykoná správne, predstavuje veľmi spoľahlivú ochranu. Očkovanie sa skladá z troch dávok podľa príslušnej schémy, na obnovenie účinkov očkovania potom stačí každé tri roky podať už iba jednu dávku. O vhodnosti vakcinácie sa treba informovať u svojho praktického alebo detského lekára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies