Pacientov čaká zdražovanie liekov

NETKY.SK • 8 Apríl 2013, 15:32 • 2 min
Pacientov čaká zdražovanie liekov

BRATISLAVA - Pacienti budú viac doplácať za drahšie lieky a dlhšie čakať na operácie a v ambulanciách. Takto to podľa podpredsedu SDKÚ - DS Viliama Novotného bude vyzerať druhý rok vlády Roberta Fica v oblasti zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

"Budeme svedkami zdražovania liekov," vyhlásil Novotný, podľa ktorého vláda podľahla lobistickým záujmom farmaceutických firiem a časti lekárnikov a presadila zákon, ktorý je v neprospech pacientov.

"Zrušenie transparentného systému vernostných zliav, ale aj prechod na určovanie cien z druhej najnižšej ceny v EÚ na priemer troch najnižších cien v EÚ bude mať v praxi za následok, že v druhom roku vládnutia Roberta Fica budeme svedkami stáleho zdražovania liekov a zvyšovania doplatkov pacientov," povedal Novotný. Opiera sa o aprílovú kategorizáciu liekov, ktorá priniesla o 70 liekov s doplatkom viac, ako tomu bolo v januári.

Pacienti okrem zvyšovania cien liekov sa podľa neho dočkajú aj dlhšieho čakania na operácie. Za problém považuje to, že na Slovensku nie je stanovená regulácia maximálnej čakacej doby na jednotlivé plánované zdravotnícke výkony. "Áno, zákon hovorí o tom, že do 12 mesiacov by mala byť poskytnutá zdravotná starostlivosť, ale ja sa pýtam, že ak poskytnutá nie je, čo sa stane. No nič sa nestane," skonštatoval Novotný.

Podpredseda SDKÚ-DS zároveň pripomenul opätovné zavedenie výmenných lístkov. Podľa neho ide o zbytočné šikanovanie pacientov a lekárov. "Pacienti budú dlhšie čakať na ošetrenie v ambulanciách, pretože si budú musieť dvakrát vysedieť poradie v čakárni. Raz u všeobecného lekára pre papierik a potom druhýkrát u špecialistu napriek tomu, že vedia, ku ktorému špecialistovi chcú ísť," povedal Novotný. Ako pokračoval, nič dobré nečaká v druhom roku Ficovej vlády ani na zdravotníkov. Novotný tvrdí, že kým ministerstvo s lekármi o platoch vyjednáva, sestry idú bokom a správa sa k ním macošsky. "Sestry sa zrejme svojich vyšších miezd tak skoro nedočkajú," skonštatoval, pričom zároveň pripomenul, že za zákon o vyšších platoch sestier hlasovali i poslanci vládnucej strany Smer-SD.

Kritikou nešetril ani pri projekte jednej zdravotnej poisťovne, ktorá by mala podľa plánu ministerstva zdravotníctva vzniknúť v budúcom roku. Novotný tvrdí, že týmto nápadom vláda len odpútava pozornosť od skutočných problémov zdravotníctva. "Je to nezmyselný projekt, ktorý mešká už pol roka. Je to právne ale aj finančne veľmi náročná operácia, ktorá zjavne presahuje odborné a manažérske kapacity súčasného vedenia ministerstva zdravotníctva," skonštatoval Novotný.

Ani v prípade zdravotníckych zariadení podpredseda SDKÚ-DS nevidí situáciu optimisticky. Kritizuje odsunutie zavedenia systému DRG (skupiny súvisiacich diagnóz), ktorý by mal stransparentniť platby za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. "To, čoho som sa obával pri programovom vyhlásení vlády, že súčasná socialistická vláda nebude mať veľký záujem na zavedení spravodlivého systému odmeňovania nemocníc za výkony, sa žiaľ v praxi napĺňa," povedal Novotný.

Na druhej strane pozitívne hodnotí v oblasti zdravotníctva počas prvého roka súčasnej vlády aspoň zavedenie systému PCG, ktorý rozdeľuje peniaze medzi zdravotné poisťovne podľa chorobnosti ich poistencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies