Pacientom s rakovinou kože preplatí modernú liečbu zdravotná poisťovňa

NETKY.SK • 26 November 2018, 16:56 • 2 min
Pacientom s rakovinou kože preplatí modernú liečbu zdravotná poisťovňa

BRATISLAVA - Pacienti s rakovinou kože už nebudú odkázaní na rozhodnutie poisťovne, či im liečbu schváli, alebo nie. Liek s účinnou látkou pembrolizumab, ktorý patril medzi najčastejšie predpisované lieky na výnimky, tak bude od januára pacientom k dispozícii z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

O tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) k rozhodnutiu podľa jej slov pristúpila na základe dokázaných výsledkov úspešnosti tejto liečby a odporúčaní renomovaných medicínskych odborníkov.

 

Tí definovali tento druh liečby ako druhú šancu na život u pacientov s maligným melanómom, kde neexistovala žiadna relevantná alternatíva, pričom z tejto liečby benefituje 70 percent pacientov.

 

Liečba imunoterapiou je podľa šéfky rezortu zdravotníctva prelomová, naštartuje imunitu pacienta a sú to nakoniec biele krvinky, ktoré bojujú proti rakovine.

 

"Melanóm je prvou diagnózou, v ktorej imunoterapia preukázala svoj benefit a boli dosiahnuté výsledky ešte pred krátkym časom nepredstaviteľné... Moje rozhodnutie bolo vo verejnom záujme, aby sme na Slovensku mohli liečiť a vyliečiť," povedala Kalavská.

 

img

Zdroj: TASR 

 

Uvedeným spôsobom sa na Slovensku liečilo len tento rok do septembra viac ako 50 pacientov. Všetkým musela doteraz udeliť výnimku zdravotná poisťovňa.

 

"Už po troch mesiacoch sa dá povedať, či pacient na liečbu reaguje pozitívne. Ide o extrémne rýchlu spätnú väzbu, aká tu doteraz nebola, kedy vieme, či liečba zaberá. U tých pacientov, ktorých organizmus na ňu nereaguje pozitívne, je liečba prerušená, aj toto je dôkaz efektívneho vynakladania verejných zdrojov," vysvetlil Peter Musil, generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies