Pacientom s Parkinsonovou chorobou vedia lekári pomôcť stimuláciou mozgu

NETKY.SK • 28 September 2015, 16:05 • 2 min
Pacientom s Parkinsonovou chorobou vedia lekári pomôcť stimuláciou mozgu

BRATISLAVA - Parkinsonovou chorobou trpí na Slovensku odhadom asi 15.000 ľudí. Keďže sa toto neurologické ochorenie nedá vyliečiť, liečba sa zameriava najmä na zmiernenie jej prejavov a minimalizáciu zdravotného postihnutia.

slovakia

left justify in out

Pre pacientov, ktorým už nezaberá klasická medikamentózna liečba, je aj na Slovensku k dispozícii hĺbková stimulácia mozgu, tzv. deep brain stimulation. Terapiu hradia zdravotné poisťovne, vykonávajú ju nemocnice v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

 

Najčastejším a typickým iniciálnym príznakom ochorenia je tras jednej z horných končatín. "Neskôr sa pridružujú samovoľné pohyby, stuhnutosť, pomalosť, problémy s artikuláciou, písaním, či nehybná tvár. Pacienti prestávajú byť schopní sami sa o seba postarať a sú odkázaní na pomoc najbližších. Prichádzajú o prácu, voľnočasové koníčky sú obmedzené. Väčšina týchto pacientov preto trpí depresiami,“ hovorí neurológ docent Peter Valkovič.

 

Aj slovenským pacientom však vedia lekári pomôcť výrazne zmierniť príznaky ochorenia, a to tak, aby mohli neskôr absolvovať aj potrebné vyšetrenia na magnetickej rezonancii. Tá je inak pre ľudí s implantovaným prístrojom tabu. Tento rok sa začal v SR implantovať neurostimulátor odolný voči magnetickej rezonancii. Terapiu založenú na implantovanom neurostimulátore a elektródach zavedených do mozgu už podstúpilo niekoľko desiatok Slovákov.

 

„Táto technika nahradila staršie operácie, ktorých nevýhodou bola určitá 'nezvratnosť', nemožnosť modulácie efektu a často permanentné nežiaduce účinky,“ vysvetľuje Valkovič. Po spustení hĺbkovej stimulácie mozgu dochádza k výraznému zlepšeniu kvality života pacientov. Vo svete sú známe príklady umelcov, ktorí sa vďaka nej vrátili k hraniu na klavír alebo maľovaniu obrazov. Návrat do života zažil aj 46-ročný Leonard z Bratislavy. „Svaly a pohyby ovládam oveľa lepšie. Dokážem sa o seba postarať úplne sám. Chodím do práce a keď sa dá, rád si zahrám pingpong," priblížil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies