Pacientom môžu život s chorobou uľahčiť digitálne technológie

NETKY.SK • 27 November 2018, 15:05 • 2 min
Pacientom môžu život s chorobou uľahčiť digitálne technológie

BRATISLAVA - Život ľudí s chronickým ochorením môžu uľahčiť digitálne technológie. Zhodli sa na tom zástupcovia pacientskych združení z 15 krajín Európy spolu s účastníkmi Európskeho summitu o inováciách pre pacientov (European Patients Innovation Summit, EPIS), ktorý sa uskutočnil v novembri v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Prednosta Ústavu simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Pavol Vitovič mieni, že "inovatívne technológie sú dnes nenahraditeľným pomocníkom v zdravotníctve, a to počnúc vzdelávaním budúcich lekárov, tréningom ich medicínskych, ale aj komunikačných zručností, až po inovácie zamerané na zlepšenie života samotných pacientov".

 

Pacientom tiež priblížil, ako môže napríklad 3D medicínska tlač zlepšiť predoperačné plánovanie. Na Slovensku i v Čechách by pacienti uvítali aplikáciu, ktorá by im podľa vyhodnotenia ich zdravotného stavu navrhovala úpravu životného štýlu. Tiež by sa im páčilo, keby im pripomenula, že si majú vziať tabletku, prípadne keby ich hravou formou edukovala o ich chorobe.

 

 

Predstavitelia pacientskych organizácií v rámci slovensko-českej diskusie považujú za kľúčové aktivity vzdelávanie zdravotníkov v oblasti chápania potrieb pacientov, online hodnotenia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti pacientmi, ako aj zlepšenie digitálnych zručností pacientskych organizácií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies