Pacientku s ebolou liečia cudzou plazmou aj experimentálnym liekom

NETKY.SK • 1 Január 2015, 07:16 • 2 min
Pacientku s ebolou liečia cudzou plazmou aj experimentálnym liekom

LONDÝN - Britská zdravotná sestra, u ktorej tento týždeň diagnostikovali ebolu, je liečená krvnou plazmou od osoby úspešne vyliečenej z tejto choroby, ako aj experimentálnym antivírusovým liečivom.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v stredu londýnska nemocnica Royal Free Hospital, ktorú citovala agentúra Reuters.
       

Pauline Cafferkeyová, ktorá sa v nedeľu vrátila zo Sierry Leone, kde pracovala v stredisku na liečbu eboly, je prvou osobou, ktorej na britskej pôde zistili tento často smrteľný vírus po tom, ako sa sťažovala na zvýšenú teplotu. Chorobu sa však podarilo podchytiť už v ranom štádiu, čím sa výrazne znížilo riziko prenosu.
     

"Na liečenie sme sa rozhodli použiť plazmu pacienta, ktorý sa predtým úspešne zotavil z eboly. Ďalším liečivom je experimentálny protivírusový prostriedok," uviedol Michael Jacobs, lekár z danej nemocnice, ktorý odmietol špecifikovať použitý liek. Potvrdil však, že liek už bol vyskúšaný na liečbu eboly aj iných chorôb.
     

Vírus eboly sa stále šíri po západnej Afrike, najmä v Sierre Leone, pričom globálna štatistika úmrtí na túto epidémiu dosiahla podľa najnovšej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už 7905 obetí. Infikovaných je oficiálne ďalších 20.206 osôb. Sierra Leone ohlásila za uplynulý týždeň 337 nových prípadov ochorenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies