Pacientke dali z operácie len zostrihané video

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 15:42 • 2 min
Pacientke dali z operácie len zostrihané video

TRNAVA - Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzvalo otvoreným listom riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave Martina Tabačeka, aby vydal pacientke úplný a neupravený videozáznam z jej operácie.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu združenia Petra Visolajského pacientke sprístupnili videozáznam len z niektorých častí zákroku, okrem toho nebol v originálnom formáte. Pacientka tvrdí, že zo stominútovej operácie dostala sedemnásťminútový zostrih, originálnu nahrávku jej nemocnica odmieta vydať. Po operačnom zákroku v trnavskej nemocnici má pacientka ďalšie zdravotné ťažkosti, úplný záznam by potrebovala pre ďalšiu liečbu.

 

Visolajský riaditeľa nemocnice Tabačeka požiadal, aby pacientke poskytol úplnú a neupravenú zdravotnú dokumentáciu vrátane videozáznamu tak, ako to prikazuje zákon. ,,Našou snahou nie je dokázať niekoho vinu, či nevinu, chceme predovšetkým pomôcť pacientke v jej zdravotných problémoch. Táto verejná výzva je urgentná, keďže s narastajúcim časovým odstupom od operácie klesá nádej na úspech pri náprave zdravotných ťažkostí pacientky,“ napísal v otvorenom liste Visolajský. Zároveň dodal, že videozáznam z operácie je súčasťou zdravotnej dokumentácie pacientky. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je preto povinný uchovávať ho v originálnej podobe a sprístupniť pacientke, ak o to požiada. Pacientka dnes agentúre SITA povedala, že v nemocnici ju informovali o tom, že originálny videozáznam už neexistuje. Ona ho potrebuje pre iných lekárov, ktorí by potrebovali presné informácie o priebehu jej operácie. Vedenie Fakultnej nemocnice v Trnave sa podľa jej hovorcu Matúša Stračiaka nebude k záležitosti vyjadrovať. 

 

Na LOZ sa podľa Visolajského po kauze bielenia zdravotnej dokumentácie v nitrianskej nemocnici čoraz častejšie obracajú pacienti so žiadosťou o pomoc. Svedčí to podľa neho o nelichotivom kredite tých inštitúcií, ktoré by mali v takýchto prípadoch pomáhať pacientom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies