Pacienti vlani na ÚDZS podali stovky podnetov pre zlú zdravotnú starostlivosť

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 14:27 • 2 min
Pacienti vlani na ÚDZS podali stovky podnetov pre zlú zdravotnú starostlivosť

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dostal aj vlani stovky podnetov na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Celkovo ich vlani riešil 2160, vlani dostal 1652 podaní, zvyšné boli nedoriešené prípady z predchádzajúceho roku.

slovakia

left justify in out

Úrad vlani ukončil 1478 podaní, ako opodstatnené vyhodnotil 172 z nich, 294 prípadov postúpil vecne príslušným orgánom, vyplýva zo správy ÚDZS. Najčastejšie našiel pochybenia v špecializačnom odbore vnútorné lekárstvo (14,29 percenta), chirurgia (12,54 percenta) a anestéziológia a intenzívna medicína (7,66 percenta).

 

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dostali vlani pre chyby celkovo 113 finančných sankcií vo výške 132.630 eur. V súvislosti s nesprávne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou ÚDZS tiež podal dve trestné oznámenia. Rovnako podal jedno trestné oznámenie pre poskytovatelia zdravotnej starostlivosti bez povolenia.

 

Najviac podaní sa týkalo predovšetkým nespokojnosti s postupom pri liečbe (56,16 percenta) a úmrtia v súvislosti s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou (25,41 percenta). Z celkového počtu 2160 podaní za rok 2016 najvyšší počet riešila pobočka Bratislava, naopak, najnižší pobočka Trenčín.

 

Každý pacient, ktorý sa domnieva, že mu nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť, teda ak si myslí, že lekár nepostupoval správne, má výhrady k liečbe, stanoveniu diagnózy, pretrvávajú u neho zdravotné ťažkosti a podobne, má právo obrátiť sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten v rámci svojej kompetencie prešetruje, či bola starostlivosť poskytnutá správne v zmysle zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies