Pacienti v hospicoch si možno budú môcť čoskoro zapáliť

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 16:02 • 2 min
Pacienti v hospicoch si možno budú môcť čoskoro zapáliť

BRATISLAVA - Poslanec Štefan Kuffa žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD) a poslancov Smeru-SD, aby nechali zomierajúcim pacientom - fajčiarom v hospicoch možnosť fajčiť.

slovakia

left justify in out

Vo svojom pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o ochrane nefajčiarov navrhuje "okrem umožnenia fajčenia psychiatrickým pacientom na psychiatrických oddeleniach ustanoviť možnosť fajčenia vo vyhradených fajčiarňach na oddeleniach paliatívnej starostlivosti a v hospicoch".
Zdôvodňuje to tým, že u zomierajúcich pacientov - fajčiarov sa v dôsledku úplnej absencie fajčenia môžu prejaviť psychické, ako aj fyzické príznaky. "Zomierajúci pacienti sú zvláštna kategória. Poprosil by som vás, ak bude vôľa, podporiť tento pozmeňujúci návrh," obrátil sa na poslancov vládnej väčšiny Kuffa.
Vládna novela má sprísniť ochranu ľudí pred tabakovým dymom. Prináša zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v ňom nachádzajú. "Celá legislatíva nesmeruje k perzekúcii fajčiarov, naozaj sa snažíme len urobiť nejaké pravidlá, aby pri fajčení čo najmenej zasahovali do práv nefajčiarov," vysvetlila Zvolenská s tým, že investori budú môcť v obchodných centrách vybudovať oddelené fajčiarne, pokiaľ budú mať záujem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona