Pacienti sú ohrození podvýživou, v nemocniciach chýba nutričný manažment

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 16:00 • 2 min
Pacienti sú ohrození podvýživou, v nemocniciach chýba nutričný manažment

BRATISLAVA - V slovenských nemocniciach chýba systém nutričného manažmentu, dve tretiny pacientov sú ohrozené podvýživou. Na utorkovej tlačovej konferencii na to upozornila Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV). Vyzýva rezort zdravotníctva na riešenie problému.

slovakia

left justify in out

"Podľa výsledkov prieskumu, ako aj na základe skúseností lekárov je situácia v slovenských nemocniciach alarmujúca. Vyzývame preto Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v nemocniciach zaviedlo funkčný model nutričného manažmentu. Je potrebné vytvoriť správne postupy, štandardy a funkcie v nemocniciach a prepojiť ich so systémom vzdelávania," vyhlásil prezident spoločnosti Juraj Krivuš. Poukázal na to, že v nemocniciach chýba rola nutričného terapeuta a neexistuje ani skríning stavu výživy pacientov pri prijatí alebo prepustení z nemocnice.

 

Z prieskumu, ktorý SSPEV realizovala v ôsmich slovenských nemocniciach, vyplýva, že podvýživa ohrozuje dve tretiny pacientov. "Normálny stav mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 percenta pacientov a 23,5 percenta už trpelo podvýživou," priblížil Krivuš. Výskum bol realizovaný na vzorke 752 pacientov z rôznych oddelení, najmä na chirurgickom a neurologickom, internom, onkologickom či na geriatrii.

 

Odborníci upozornili, že podvýživa u pacientov zvyšuje chorobnosť, predlžuje rekonvalescenciu, predlžuje pobyt v nemocnici a ovplyvňuje ich kvalitu života. "S tým sú spojené aj zvýšené nároky na zdravotnícky personál a náklady na liečbu," doplnil Krivuš. Ozrejmil, že správny nutričný manažment dokáže skrátiť dobu hospitalizácie o viac ako tri dni, znížiť percento komplikácií o polovicu a tiež znížiť mortalitu pacientov až o štvrtinu. V porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únii je na tom Slovensko horšie. "V celoeurópskom meradle je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý pacient prijatý do nemocnice. Na Slovensku je v stave ohrozenia alebo v riziku podvýživy viac ako každý druhý pacient," priblížil Krivuš. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies