Pacienti so žltačkou typu C sa môžu liečiť po novom

NETKY.SK • 27 Október 2015, 21:39 • 2 min
Pacienti so žltačkou typu C sa môžu liečiť po novom

BRATISLAVA - Hepatitídu typu C vedia lekári liečiť po novom, liečba je už dostupná aj pre slovenských pacientov. Doposiaľ bola liečba žltačky typu C postavená na kombinácii interferónu s priamo pôsobiacimi antivirotikami. Podáva sa injekčne a môžu ju sprevádzať vedľajšie účinky. Nová liečba interferón neobsahuje a podáva sa vo forme tabliet.

slovakia

left justify in out

„Naše prvé osobné skúsenosti s touto liečbou sú pozitívne. Pacienti ju znášajú veľmi dobre. Darí sa nám vyliečiť aj pacientov s pokročilou cirhózou, pre ktorých boli doteraz liečebné možnosti limitované,“ priblížil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre infektológiu profesor Ivan Schréter. Efekt doterajšej liečby je najmä u pacientov s pokročilejšími formami ochorenia nižší, niektorí ňou ani nemôžu byť liečení.

 

„Zavedenie týchto nových liekov do praxe možno pokladať za natoľko významný krok v hepatológii, akým bolo popísanie vírusu hepatitídy C pred 26 rokmi. Dokážu totiž hostiteľa úplne zbaviť vírusu, a to veľmi efektívne a takmer bezbolestne,” povedal prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti Ľubomír Skladaný.

 

Vírus žltačky typu C bol objavený pred 26 rokmi. Na rozdiel od žltačky typu A a B proti nemu doposiaľ neexistuje očkovanie. Ochorenie prebieha dlhý čas bez príznakov. Zanedbanie liečby môže viesť k rozvoju cirhózy a následne k rakovine pečene. Hepatitídou typu C trpí na Slovensku asi 33.000 ľudí.

 

Žltačkou typu C sa človek nakazí predovšetkým infikovanou krvou, menej často môže dôjsť k prenosu vírusu aj z matky na plod. Pred rokom 1992 bola častým zdrojom infekcie aj krvná transfúzia alebo podanie krvných derivátov a opakované chirurgické zákroky. V súčasnosti je najčastejšou príčinou infekcie vnútrožilová aplikácia drog.

 

Ohrození môžu byť ľudia aj pri tetovaní, piercingu alebo akupunktúre, pokiaľ sa nepoužívajú sterilné ihly a nástroje. Rovnako zdravotnícky personál môže byť vystavený riziku infekcie v prípade kontaktu s infikovanou krvou. Medzi formy prenosu patrí aj rizikové sexuálne správanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies