Pacienti so sklerózou multiplex jazdia od Tatier k Dunaju

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 11:17 • 2 min
Pacienti so sklerózou multiplex jazdia od Tatier k Dunaju

POPRAD – Na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách dnes odštartovala prvá etapa podujatia Od Tatier k Dunaju – so sklerózou multiplex na bicykli.

slovakia

left justify in out

Organizátorom druhého ročníka podujatia je aj tento rok Občianske združenie sclerosis multiplex (SM) Nádej. Cyklisti plánujú za šesť dní prejsť trasu od Štrbského plesa až po Bratislavu. „Cieľom našej cyklistickej jazdy je upozorniť verejnosť na problémy, ktoré sprevádzajú nás, pacientov so sclerosis multiplex. Zároveň chceme osloviť ľudí po celom Slovensku a poukázať na benefity včasnej diagnostiky a účinnej liečby, ktorá nám, pacientom, môže výrazne skvalitniť a predĺžiť život,“ informovala predsedníčka združenia Nádej Jaroslava Valčeková.


Pacienti so sklerózou multiplex a ich podporovatelia sa rozhodli, že si aj tento rok zopakujú cyklotrasu naprieč Slovenskom, čaká ich viac ako tristo kilometrov. Po Vysokých Tatrách budú mať najbližšiu zastávku dnes popoludní v Ružomberku. Pre východnú časť Slovenska bola pridaná Košická predetapa v nedeľu 15. mája. Do hlavného mesta chcú cyklisti doraziť v sobotu 21. mája, zraz sa uskutoční na Hviezdoslavovom námestí. V tento deň bude aj pravidelná akcia Krok so sclerosis multiplex – Deň nádeje. „K pacientom či k ich príbuzným tak vyšleme jasný signál, že s chorobou nie sú sami a aj so sklerózou multiplex sa dá žiť aktívne a plnohodnotne,“ uviedla PR manažérka podujatia Katarína Gudiaková.


Pacientov sa rozhodli podporiť aj viacerí športovci. Súčasťou projektu je aj kultúrny program v jednotlivých mestách na trase, vzdelávacie aktivity a možnosť vyskúšať si SM oblek, ktorý imituje niektoré prejavy ochorenia. Tvárou projektu a cyklistom počas celej akcie je herec Ivan Tuli Vojtek. Cyklotúru svojou účasťou podporia aj speváčka Katka Ščevlíková či spevák Tomáš Bezdeda a ideu podľa organizátorov podporil aj Peter Sagan, ktorý sa ale k cyklistom nepripojí pre účasť na medzinárodných pretekoch.


„Sclerosis multiplex je chronické celoživotné autoimunitné degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje bielu a šedú hmotu centrálnej nervovej sústavy a rozvíja sa zväčša pomaly a postupne,“ vysvetlil lekár Ľubomír Lisý z Neurologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Ide o najčastejšiu chorobu centrálneho nervového systému, na Slovensku je postihnutých približne 10-tisíc ľudí. Prvé príznaky sa objavujú najčastejšie medzi 20. až 40. rokom života. Približne polovica pacientov žije s chorobou 30 rokov a dlhšie, zhruba tri až päť percent tvoria ťažké priebehy, ktoré sa počas prvých piatich rokov od začiatku ochorenia končia smrteľne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies