Pacienti s lupienkou môžu prísť po radu do kúpeľov

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:31 • 2 min
Pacienti s lupienkou môžu prísť po radu do kúpeľov

Pacienti s lupienkou môžu prísť po radu do kúpeľov

slovakia

left justify in out

img

Na zvýšenie povedomia o kožnom ochorení  psoriáza je zameraný Deň otvorených dverí (DOD) v kúpeľoch Smrdáky, pripravený na sobotu 30. októbra. Do prírodných kúpeľov na Záhorí môžu prísť nielen pacienti, trpiaci touto chorobou, známou ako lupienka, ale i ďalší s kožnými či pohybovými problémami.  DOD zorganizovali v Smrdákoch pri príležitosti Svetového dňa psoriázy.
Lupienkou je postihnutých podľa Jána Lidaja, vedúceho lekára kúpeľov, ktoré sa ako jediné na liečbu lupienky zameriavajú, okolo 2,5 až 3 percent populácie na Slovensku. Choroba nie je infekčná, prenáša sa geneticky. „Jej spúšťačom môže byť obyčajná chrípka, u žien hormonálne zmeny, pôrod, ale i stres,“ povedal pre TASR. Lidaj dodal, že u pacientov stále pretrváva ostych komunikovať o tejto chorobe. „ Pre DOD sme sa rozhodli aj z dôvodu, aby mohol prísť čo najširší okruh ľudí,“ povedal Lidaj. Počas akcie sa budú prezentovať Slovenská i Česká asociácia psoriatikov a ekzematikov, pre verejnosť budú pripravení lekári na konzultácie, záujemcovia potom môžu po ich zvážení vyskúšať kúpeľ v jedinečnej smrdáckej vode. Tá svojím zložením nemá v Európe ekvivalent, obsahuje 680 miligramov sírovodíka na jeden liter, pričom jeho obsah sa v ostatných minerálnych vodách na Slovensku pohybuje maximálne do 25 miligramov. Pramene sírovodíkovej vody majú svoj pôvod v zvláštnych podmienkach treťohorného mora spred 25 miliónov rokov.
Prírodné liečebné kúpele podľa slov riaditeľa Marcela Moravčíka navštívi okolo štyritisíc klientov ročne, okrem Slovákov aj zo zahraničia. Okrem vody prispieva k zlepšeniu ich zdravia i sírne bahno. Kúpele vyzdvihujú postavenie svojej detskej liečebne, kde na pobyty prichádzajú deti od troch rokov. Lidaj uviedol, že podchytenie a liečba psoriázy v rannom veku umožní pacientovi plnohodnotný život v dospelosti. „V roku  2010 je celosvetovým mottom dňa psoriázy Detská psoriáza-výzva pre všetkých,“ informoval Lidaj.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona