Pacienti s kostnými metastázami sa už môžu liečiť cielene

NETKY.SK • 2 Jún 2012, 21:37 • 2 min
Pacienti s kostnými metastázami sa už môžu liečiť cielene

Pacienti s kostnými metastázami sa už môžu liečiť cielene

slovakia

left justify in out

img

Pacienti s metastázami v kostiach sa už aj na Slovensku môžu liečiť cielene. Inovatívna liečba vo forme monoklonálnej protilátky priamo zasahuje do bludného kruhu zodpovedného za rozpad kosti. Bráni vzniku osteoklastov, čo sú jediné bunky, ktoré dokážu rozrušiť kosť. Liek sa viaže na rastový faktor, zablokuje jeho naviazanie na osteoklast, a tak bráni jeho dozrievaniu, funkcii a prežívaniu. Dokáže zabrániť odbúravaniu kosti nádorom, znižuje počet kostných komplikácií, odďaľuje a zmierňuje bolesť a zlepšuje kvalitu života pacientov.

Slovenskí pacienti majú stále možnosť podstúpiť aj farmakologickú liečbu, pri ktorej sa využívajú bisfosfonáty. Sú to lieky, ktoré ovplyvňujú kostnú prestavbu, potláčajú aktivitu osteoklastov a proces odbúravania kosti a znižujú riziko zlomeniny. Napriek ich mnohostrannému účinku však často nedokážu dostatočne ovplyvniť odbúravanie kosti a pacienta chrániť pred vznikom kostných komplikácií. Prinášajú tiež riziko nežiaducich účinkov, najmä toxického vplyvu na obličky. Cielený liek preukázal najvyššiu účinnosť spomedzi všetkých dostupných možností liečby pacientov s kostnými metastázami a tiež vyššiu bezpečnosť bez závažných nežiaducich účinkov typických pre bisfosfonáty. Na Slovensku môžu lekári cielenú liečbu predpisovať ako liek prvej voľby na prevenciu príhod súvisiacich s kostrou (patologická zlomenina, stlačenie miechy, ožarovanie kosti alebo chirurgický zákrok na kosti) u pacientov s kostnými metastázami pri rakovine prsníka a prostaty.

Metastázy v kostiach sú jednou z najčastejších príčin bolesti u onkologických pacientov. Vznikajú ako vzdialené ložisko primárneho zhubného nádoru. Trápia asi 85 percent pacientok s pokročilou rakovinou prsníka a rovnaké percento mužov s metastatickým karcinómom prostaty, objavujú sa aj pri karcinómoch pľúc, obličiek, štítnej žľazy, tráviacich orgánov alebo maternice. Predpokladom vzniku kostných metastáz je neustála prirodzená prestavba kostí a kostné bunky - osteoblasty, ktoré vytvárajú novú kosť a osteoklasty, ktoré odbúravajú nepotrebnú alebo poškodenú kostnú hmotu. U zdravého človeka sú oba procesy v rovnováhe, a tak ostáva množstvo kostného tkaniva napriek neustálej prestavbe takmer konštantné.

Poškodenie kosti metastázami často spôsobuje katastrofálne komplikácie, medzi ktoré patrí najmä silná bolesť, nezvratné kostné poškodenie, zlomeniny, stlačenie miechy, nutnosť ožarovania kostí pre intenzívnu bolesť a nezriedka musí pacient podstúpiť aj chirurgický zákrok. Metastázy kostí výrazne zhoršujú kvalitu života pacientov a pokiaľ tlačia na miechu, môžu spôsobiť aj poruchy pohyblivosti či dokonca paralýzu.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona