Pacienti s chronickou leukémiou môžu v niektorých prípadoch ukončiť liečbu

NETKY.SK • 14 Október 2017, 17:24 • 2 min
Pacienti s chronickou leukémiou môžu v niektorých prípadoch ukončiť liečbu

BRATISLAVA - Viaceré medzinárodné štúdie ukázali, že pacientom s chronickou myelocytovou leukémiou (CML), ktorých liečili inovatívnymi liekmi, možno liečbu časom vysadiť. Aj keď ukončenie terapie zatiaľ nie je možné u všetkých, ide o prelom v liečbe, pacienti by ďalej mohli žiť bez liekov.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku ochorením trpí približne 600 pacientov. "Je to fascinujúce, vzhľadom na fakt, že 20 rokov dozadu len necelá tretina pacientov s CML prežívala viac ako päť rokov. Až s nástupom inovatívnych liekov s molekulárne cielenou terapiou sme dokázali zvládnuť toto onkologické ochorenie natoľko, že pacienti dnes žijú normálny život bez obmedzení. A teraz sa blížime k ďalšiemu kroku, ktorým je možnosť ukončenia liečby," povedala Katarína Slezáková z Kliniky hematológie a transfúziológie LF UK, SZU a UNB, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

 

Do najväčšej medzinárodnej štúdie European Stop TKI bolo zaradených 755 pacientov z 11 európskych krajín, ktorým bola pod prísnym dohľadom ukončená liečba. Pri takmer polovici z nich (378) sa neobjavili žiadne príznaky ochorenia ani po vyše roku a pol od skončenia medikamentóznej terapie. "Dnes tu máme úžasný posun pre skupinu pacientov, ktorí si môžu hovoriť, že žijú život bez liekov," skonštatoval Maroš Havran, pacient a zakladajúci člen občianskeho združenia CML life.

 

Nie každý pacient však spĺňa podmienky na prerušenie liečby. "Medzi rozhodujúce kritériá na vysadenie liečby patria v prvom rade doterajšie optimálne výsledky liečby pacienta a dosiahnutá tzv. hlboká molekulová remisia, ale aj isté vstupné charakteristiky choroby a v neposlednom rade aj prianie pacienta," vysvetlila Zuzana Sninská, z Kliniky hematológie a transfúziológie LF UK, SZU a UNB, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda.

 

Chronická myelocytová leukémia je zhubné ochorenie spôsobujúce abnormálne rozmnoženie bielych krviniek, ktoré ale nie sú schopné adekvátne plniť svoju funkciu. Cieľom liečby je zastaviť množenie a znížiť celkový počet rakovinových buniek na najnižšiu možnú úroveň v čo najkratšom čase. Ochorenie trápi častejšie mužov, najčastejšie sa diagnostikuje vo veku okolo 55 až 60 rokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona