Páchateľov zostrelenia MH17 by mal súdiť medzinárodný tribunál, tvrdí Holandsko

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 10:25 • 2 min
Páchateľov zostrelenia MH17 by mal súdiť medzinárodný tribunál, tvrdí Holandsko

AMSTERDAM - Holandsko rokuje so svojimi spojencami o zriadení osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý by trestne stíhal podozrivých zo zostrelenia malajzijského linkového lietadla nad povstaleckým územím na východe Ukrajiny 17. júla 2014. Agentúre Reuters to povedali dobre informované zdroje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šanca na úspech trestného stíhania je prinajmenšom malá, ale Holanďania dúfajú, že ak presadia s podporou západných spojencov osobitný tribunál v štýle OSN, budú môcť vyvinúť nátlak na Rusko, ktorého úloha v procese je kľúčová. Z 298 cestujúcich a členov posádky zostreleného stroja spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, boli dve tretiny Holanďania. S blížiacim sa výročím zostrelenia, 17. júla, je holandská vláda pod intenzívnym nátlakom verejnosti, aby konala. Ľudia si myslia, že Rusko lietadlo buď samo zostrelilo, alebo dodalo raketu, ktorá to urobila.

 

Dva zdroje v Holandsku, ktoré hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, povedali, že právna a politická spletitosť prípadu vládu presvedčila o potrebe vytvoriť medzinárodný tribunál, ktorý by mal podporu Bezpečnostnej rady OSN, keď sa skončí medzinárodné vyšetrovanie a budú známe mená podozrivých.

 

Proces na Ukrajine sa zdá byť nereálny, pretože proruskí povstalci sa naň nedostavia, keďže ruská vláda, ktorá s nimi sympatizuje, popiera akúkoľvek účasť na incidente alebo povstaní. A hoci holandské právo poskytuje univerzálnu jurisdikciu pre vojnové zločiny, na zostrelenie civilného lietadla počas občianskej vojny - hoci aj omylom - sa veľmi nehodí. Malajzia, kam lietadlo smerovalo, je od miesta spáchania činu veľmi ďaleko.

 

Zvažujú sa aj ďalšie právne možnosti, uviedli zdroje agentúry Reuters, ale medzinárodný tribunál by mal najväčšie šance na úspech. Vyšetrovanie pádu lietadla stále pokračuje a holandská prokuratúra neočakáva, že by niekoho obvinila, skôr než bezpečnostná rada ich krajiny zverejní v októbri podrobnú správu o tom, ako bolo lietadlo zostrelené.

 

Prokuratúra už zúžila vyšetrovanie na teóriu, že lietadlo zostrelila raketová strela BUK zem-vzduch ruskej výroby, vystrelená z územia obsadeného proruskými silami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona