Páchatelia útoku na Charlie Hebdo unikajú z Paríža na sever

NETKY.SK • 8 Január 2015, 12:41 • 2 min
Páchatelia útoku na Charlie Hebdo unikajú z Paríža na sever

PARÍŽ - Dvaja maskovaní a ozbrojení muži, ktorých popis zodpovedá výzoru predpokladaných páchateľov útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, sú na úteku z Paríža, informoval na svojej webovej stránke denník Le Parisien.

slovakia

left justify in out

Denník na základe vlastných informácií uviedol, že muži unikajú bielym autom značky Renault Clio z Paríža smerom na sever. 

 

Podľa agentúry DPA zamaskovaných ozbrojencov pri obci Villers-Cotteret spoznal majiteľ miestnej čerpacej stanice. Dodal, že sú vyzbrojení samopalmi typu Kalašnikov a zrejme aj ručnými protitankovými granátometmi. Podľa denníka podozriví na čerpacej stanici ukradli pohonné hmoty a jedlo.

 

Francúzske médiá informovali, že početné policajné posily dostali rozkaz presunúť sa do Aisne, kde boli dvaja podozriví - Said a Chérif Kouachiovci (34- a 32-ročný) - lokalizovaní.

 

Francúzska polícia spustila v stredu večer rozsiahlu pátraciu akciu po páchateľoch útoku na redakciu, ktorý si vyžiadal 12 obetí a 11 zranených. V noci nadnes polícia zverejnila fotografie predpokladaných páchateľov - bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Tretí podozrivý, Mourad Hamyd, sa sám prihlásil na polícii  v Charleville-Mézieres (departement Ardennes) a je v policajnej väzbe. 

 

Útok vyvolal vo Francúzsku šok, strach, obrovskú vlnu solidarity, ale v noci nadnes došlo vo viacerých mestách, napríklad v Mans a Port-la-Nouvelle, aj k útokom na mešity a moslimské modlitebne. Ostreľovanie z ručných zbraní a výbuch granátov si nevyžiadali obete ani zranených. Dnes skoro ráno hlásili explóziu v reštaurácii s rýchlym občerstvením vo francúzskom meste Villefranche-sur-Saône v departemente Rhône. Reštaurácia, ktorá sa špecializovala na kebaby, sa nachádza neďaleko miestnej mešity.

 

Francúzska rada pre moslimský kult dnes vyzvala moslimov, aby sa zúčastnili na celoštátnych manifestáciách na pamiatku obetí stredajšieho útoku v Paríži, ktoré sa uskutočnia počas nadchádzajúceho víkendu. Svojich aktivistov a priaznivcov o účasť na nich požiadalo aj viacero francúzskych organizácií a združení, ktorých cieľom je bojovať proti rasizmu.

 

Dnešok je vo Francúzsku dňom štátneho smútku. Presne na poludnie si obyvatelia krajiny pamiatku obetí útoku uctia minútou ticha. Na minútu sa zastaví aj mestská a prímestská doprava v Paríži, informovala dnes spoločnosť RATP, ktorá ju prevádzkuje. V svätyni v známom pútnickom mieste Lurdy sa na pamiatku obetí rozozvučí zvon. Podľa agentúry DPA sa v Národnom zhromaždení uskutoční smútočný obrad. Štátne vlajky na úradoch, školách a štátnych inštitúciách sú v celej krajine na tri dni spustené na pol žrde.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies