Páchateľa útoku v Štokholme obvinili z terorizmu

NETKY.SK • 30 Január 2018, 13:15 • 2 min
Páchateľa útoku v Štokholme obvinili z terorizmu

ŠTOKHOLM - Švédski prokurátori v utorok obvinili z terorizmu muža, ktorý vlani v apríli kamiónom vrazil do ľudí na pešej zóne v Štokholme.

slovakia

left justify in out

Uzbek Rachmat Akilov je jediným podozrivým z útoku, ktorý si vyžiadal päť mŕtvych a 14 zranených, a k činu sa už skôr priznal.

Ako informuje agentúra Associated Press, ktorá získala dané dokumenty s obvinením, sa Akilov ponúkol teroristickej organizácii Islamský štát (IS), že v jej mene vykoná v Štokholme útok, a zbieral informácie o možných cieľoch. Úrady počas vyšetrovania prípadu objavili pamäťovú kartu s materiálom, "ktorý mohol mať spojenie s IS", vrátane videí popráv. Nie je jasné, či extrémistická skupina jeho ponuku prijala.

Akilova zatkli len niekoľko hodín po tom, čo 7. apríla ukradol kamión na prevoz piva vošiel vysokou rýchlosťou medzi chodcov na ulici v centre Štokholmu a nakoniec narazil do priečelia obchodného domu. Akilov okrem iného spôsobil aj výbuch vo vnútri vozidla, kde odpálil bombu z piatich benzínových kanistrov, 38 skrutiek, čepelí a menších kovových objektov. Podľa obvinení explózia spôsobila v kamióne rozsiahle škody. V čase útoku Uzbekovi hrozila deportácia, keďže mu úrady predvlani zamietli žiadosť o azyl.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies