Páchateľ útoku pred Notre-Dame sa zradikalizoval cez internet

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 11:13 • 2 min
Páchateľ útoku pred Notre-Dame sa zradikalizoval cez internet

PARÍŽ - Páchateľ utorkového útoku pred parížskou katedrálou Notre-Dame sa zradikalizoval sám prostredníctvom internetovej džihádistickej propagandy.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol hlavný parížsky prokurátor Francois Molins, podľa ktorého voči 40-ročnému Alžírčanovi Farídovi I. vznesú obvinenie z pokusu o vraždu súvisiacu s terorizmom, informovala agentúra AP.

 

Prokurátor preto požiadal o to, aby bol podozrivý oficiálne vzatý do väzby.

 

Zdôraznil pritom, že francúzske tajné služby o tomto mužovi - postgraduálnom študentovi a bývalom novinárovi - nemali doposiaľ žiadne informácie. Ani ľudia v jeho okolí si nevšimli u neho príznaky radikalizácie a nezistili sa u neho ani kontakty s osobami v Sýrii alebo Iraku. Podľa prokurátora išlo o sociálne a psychologicky izolovaného jedinca.

 

Farid I. mal teda podľa jeho Molinsa profil islamistu-nováčika, ktorého sa protiteroristické služby rovnako ako skúsených džihádistov. On sám vyšetrovateľom povedal, že sa zradikalizoval sám počas posledných desiatich mesiacov.

 

Pri prehliadke jeho laptopu a USB kľúčov sa našiel manuál pre teroristov-osamelých vlkov z dielne džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Vyšetrovatelia u neho našli aj zábery z minulotýždňového útoku v Londýne, videá z predchádzajúcich teroristických akcií v Paríži, Normandii a Bruseli a videozáznam, na ktorom prisahal vernosť IS.

 

K teroristickému útoku došlo v utorok popoludní na námestí pred katedrálou Notre-Dame, ktorým denne prejdú tisíce turistov. Útočník pristúpil k trom policajtom, ktorí tam hliadkovali, a snažil sa jedného z nich udrieť do hlavy kladivom.

 

Jeden z policajtov okamžite začal strieľať, pričom útočníka zranil na hrudi a nohách. Neskôr sa zistilo, že okrem kladiva mal muž pri sebe aj dva kuchynské nože.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies