Páchateľ dostal za podplácanie rektora Akadémie PZ peňažný trest

NETKY.SK • 7 December 2013, 08:48 • 2 min
Páchateľ dostal za podplácanie rektora Akadémie PZ peňažný trest

BRATISLAVA - Jeden z dvoch obvinených, ktorí mali podplácať bývalého rektora Akadémie Policajného zboru v Bratislave Václava K., dostal tisíceurový peňažný trest.

slovakia

left justify in out

Trestný rozkaz, ktorý je už právoplatný, vydal voči mužovi s iniciálami M. E. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ešte 16. októbra. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

"Na M. T. bola podaná obžaloba 16. októbra 2013 pre prečin podplácania. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vydal v uvedenej veci trestný rozkaz, ktorý napadol odporom obvinený aj prokurátor," informovala o druhom obvinenom Tökölyová. Výšku jeho trestu uloženú v trestnom rozkaze nespresnila. S trestným rozkazom však pravdepodobne neboli spokojní obvinený ani prokurátor, keďže obaja podali odpor. Nasledovať bude súdne pojednávanie. Muži, ktorí mali rektora podplácať, boli obvinení z podplácania verejného činiteľa, za čo podľa Trestného zákona hrozí väzenie na dva až päť rokov.

Pred súd by sa už onedlho mohol postaviť aj bývalý rektor Václav K. Od júla minulého roku je obvinený z prijatia úplatku 5000 eur. Prokurátor ÚŠP na neho 4. decembra podal obžalobu. "Spáchania skutku sa mal dopustiť tak, že ako nadriadený mal dať príkaz zamestnancovi školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu Policajného zboru, pričom mal za prijatie najmenej dvoch uchádzačov vziať úplatok vo výške 5000 eur," uviedla Tökölyová. Obžaloba je podľa nej podaná pre pokračovací zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu. Podvodne prijatých uchádzačov zo školy vylúčili. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies