Páchali genocídu? Nemci posudzujú svoje koloniálne pôsobenie v Namíbii

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 15:26 • 2 min
Páchali genocídu? Nemci posudzujú svoje koloniálne pôsobenie v Namíbii

BERLÍN - Rozhovory medzi Nemeckom a Namíbiou ohľadom oficiálneho uznania nemeckej koloniálnej vlády v tejto africkej krajine ako "genocídy" sú podľa Berlína v pokročilom štádiu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemecké vládne zdroje.

slovakia

left justify in out

Predseda nemeckého parlamentu Norbert Lammert v nedeľu označil skutočnosť, že zákonodarný zbor sa ešte k danej záležitosti stále oficiálne nevyjadril, za "poľutovaniahodné" a "trápne". Hovorca nemeckého rezortu diplomacie dnes potvrdil, že rozhovory s Nabíbiou ohľadom danej otázky "značne pokročili".

 

Namíbia sa stala nemeckou kolóniou v roku 1884 pod vládou Otta von Bismarcka a bola známa ako Nemecká juhozápadná Afrika. Tento stav trval do roku 1915.

 

V rokoch 1904-1907 povstali proti Nemcom dva tamojšie kmene - Hererovia a Namovia. Kolonizátori následne začali s ich systematickým vyvražďovaním.

 

Podľa historikov bolo vtedy zabitých vyše 65.000 namíbijských domorodcov a išlo o prvú vládou nariadenú genocídu 20. storočia.

 

Berlín prednedávnom prijal oficiálne uznesenie, v ktorom uznal masakru Arménov zo strany vtedajšej Osmanskej ríše, predchodkyne moderného Turecka, za genocídu. Nemecko pristúpilo k tomuto kroku napriek varovaniu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že sa to prejaví vo vzťahoch medzi Ankarou a Berlínom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona