P. ŠUFLIARSKY: Vyšetrovateľ zatiaľ nemá konkrétny motív vraždy E. Valka

NETKY.SK • 10 December 2010, 13:08 • 2 min
P. ŠUFLIARSKY: Vyšetrovateľ zatiaľ nemá konkrétny motív vraždy E. Valka

P. ŠUFLIARSKY: Vyšetrovateľ zatiaľ nemá konkrétny motív vraždy E. Valka

slovakia

left justify in out

Vyšetrovacia skupina a dozorujúci prokurátor pri vyšetrovaní vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka zatiaľ pracujú s viacerými motívmi, ktoré sú všetky rovnako významné. "K dnešnému dňu nie je možné jednoznačne povedať, že by sme vygenerovali jeden konkrétny motív, ktorý by viedol páchateľa k vykonaniu tohto skutku," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry (GP) SR Peter Šufliarsky. Rovnako sa momentálne vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie polícia a prokuratúra nevyjadrujú k osobám podozrivým z tohto skutku.
Ako informoval prezident Policajného zboru (PZ) Jaroslav Spišiak, vyšetrovateľ prípadu doteraz vypočul 42 osôb, pri ktorých bol predpoklad získať informácie smerujúce k jeho objasneniu. Na mieste činu bola vykonaná jedna základná a štyri dodatočné obhliadky. "Bolo zaistených 107 stôp kategorizovaných v piatich oblastiach, momentálne prebiehajú expertízne skúmania v patričných ústavoch," doplnil Spišiak. Verejnosť má podľa neho právo vedieť o postupe vo vyšetrovaní tohto prípadu, zdôraznil však, že je možné zverejniť iba informácie, ktoré neovplyvnia priebeh vyšetrovania.
Spišiak poznamenal, že stopy sú podrobené skúmaniu v oblasti trasológie, daktyloskopie, biológie, robia sa chemické analýzy a zisťuje sa aj DNA. V súvislosti s dodatočnými obhliadkami povedal, že niektoré úkony museli byť vykonané neskôr, počas dňa alebo na inom ako mieste činu. "Nie je to dôkazom toho, že sme niečo odflákli," upozornil šéf Policajného zboru. Prítomné pritom boli aj nezúčastnené osoby. "Pokiaľ sa expertízy úspešne podaria, sú to významné nepriame dôkazy, ktoré môžu potvrdiť prítomnosť určitej osoby na mieste, prípadne aj spôsob vykonania skutku," dodal Šufliarsky.
Potvrdil tiež, že prokurátor sa nezúčastnil na obhliadke miesta činu. Pripomenul však, že zvyčajne je prítomný, záleží však na jeho rozhodnutí. "Neexistuje žiadna povinnosť prokurátora zúčastňovať sa na obhliadke miesta činu vyplývajúca zo zákona," podotkol. Šufliarsky bol osobne prítomný pri úkone zaistenia Valkovej bezpečnostnej schránky. "Výsledok tohto procesného úkonu, ktorý bol zákonne vykonaný, nemôžem a ani nechcem teraz medializovať, pretože je stále predmetom dokazovania," zdôraznil.
Spišiak nepotvrdil ani nevylúčil prítomnosť acetónu v dome advokáta, o ktorom médiá viackrát informovali. "Nemáme na to dostatočné penzum dôkazov, aby sme potvrdili nejakú informáciu o acetóne," spomenul. Na margo informácií o lúpežných prepadnutiach v obci Limbach v období pred zastrelením advokáta Valka Šufliarsky konštatoval, že táto lokalita nie je v tomto smere ničím výnimočná.
Ernest Valko bol usmrtený 8. novembra vo večerných hodinách strelnou zbraňou v jeho dome v Limbachu. Minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Policajného zboru Spišiak 9. novembra informovali, že v prípade sa začalo trestné stíhanie pre vraždu, ktorú bude vyšetrovať Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Spisové materiály sú od 10. novembra na Generálnej prokuratúre SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies