Plavčan: Urobím všetko pre to, aby sa učiteľom zvýšili platy aj v budúcom roku

NETKY.SK • 3 Október 2016, 13:19 • 2 min
Plavčan: Urobím všetko pre to, aby sa učiteľom zvýšili platy aj v budúcom roku

BRATISLAVA – Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) chce urobiť všetko pre to, aby sa učiteľom zvýšili platy aj v roku 2017. Povedal to dnes v Bratislave po odbornej konferencii organizovanej školskými odbormi. Zatiaľ nespresnil, o koľko percent by to mohlo byť. Chce si počkať na výsledky rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD). Učiteľom sa platy o šesť percent už zvyšovali, a to tento september.

slovakia

left justify in out

"S ministerstvom financií komunikujem na dennej báze, výsledky rokovaní by moli byť známe v najbližších dvoch týždňoch," uviedol Plavčan. Nemá informáciu, že činnosť Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) by mala byť nelegitímna, ako to dnes naznačil predseda SNS Andrej Danko. ISU od septembra vyzvala učiteľov na stupňovaný štrajk. "Bude potrebné pripraviť analýzu o tejto činnosti," uviedol Plavčan. Poukázal však, že štrajkovať pri platoch je možné len pri neúspešnom kolektívnom vyjednávaní.

 

Partnermi kolektívnych vyjednávaní so štátom sú odbory. Potvrdil to šéf školských odborov Pavol Ondek. Ten sa však tiež nechcel priamo vyjadriť k tomu, či je stupňovaný štrajk pod ISU nelegitímny. Navýšenie platov o šesť percent označil Ondek za nedostatočné. "Ak sa chce štát postarať poriadne o školstvo, tých financií musí byť viac aj vrátane zvýšenia platov," povedal.

Štrajkujúci učitelia pod ISU žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

 

Školské organizácie vrátane školských odborov požadujú 25-percentné zvyšovanie platov učiteľov, tak ako sa o tom píše v deklarácii, ktorú podpísali vo februári tohto roka. Zvýšenie o takéto číslo žiadajú od roka 2017 a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. V deklarácii zástupcovia odborov a stavovských organizácií tiež navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP. Taktiež žiadajú, aby tarifný plat v prvej platovej triede a v prvom platovom stupni nepedagogických zamestnancov začínal každoročne aktualizovanou úrovňou minimálnej mzdy.

 

V oblasti vysokého školstva požadujú, aby sa pripravila dlhodobá koncepcia rozvoja vysokého školstva na Slovensku. Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa každoročne malo zvýšiť o 60 miliónov eur. Navrhujú takisto zvyšovať platy, a to tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského pedagóga dosiahol najmenej úroveň 1,7 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

 

Vláda sa podľa ministerstva školstva v programovom vyhlásení zaviazala zvýšiť tarifné platy učiteľov o šesť percent aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Musí byť však predpoklad, že sa udejú "zásadné vnútorné zmeny". Rezort už dlhšie poukazuje, že rokuje s ministerstvom financií o zvýšení platu učiteľov o šesť percent aj od januára 2017. "Ich platy by tak celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent. Učitelia by sa tak stali jedinou kategóriou zamestnancov, ktorá bude mať garantovaný najvyšší nárast miezd v oblasti verejnej správy," konštatuje rezort.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona