Pellegriny rokuje v Iráne o vzájomnej spolupráci v oblasti vedy, výskumu a techniky

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 07:04 • 2 min
Pellegriny rokuje v Iráne o vzájomnej spolupráci v oblasti vedy, výskumu a techniky

TEHERÁN - Rozvoj vzájomných vzťahov v oblasti vedy, výskumu, inovácií, technológií či vzdelávania bol hlavnou témou pondelňajšieho (6.3.) programu slovenskej delegácie vedenej podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim, ktorá je na oficiálnej pracovnej návšteve Iránu.

slovakia

left justify in out

"Irán má teraz novú vlnu odpútania sa od ropného priemyslu a hľadá aj iné možnosti rozvoja ekonomiky, aj vzhľadom na ceny ropy. Pre budúci vývoj tejto krajiny je dôležité, aby sa pretransformovalo hospodárstvo aj na iné oblasti," priblížil v Teheráne Pellegrini. Vytvára sa tak podľa neho priestor na výmenu slovenských a iránskych skúseností v týchto oblastiach.

 

O téme rokoval v pondelok Pellegrini s iránskym viceprezidentom pre vedu a technológie Sorenom Sattárím. "Hovorili sme s pánom viceprezidentom aj o možnosti výmeny našich vedcov a výskumníkov, prípadne skúsiť niektoré projekty, kde by mohli na niektorých úlohách spoločne robiť výskumníci zo Slovenska a z Iránu," priblížil.

 

V tejto súvislosti by na aktuálnu návštevu krajiny mala nadviazať ďalšia pracovná misia. Spolupracovať by na tom malo ministerstvo školstva či Slovenská akadémia vied (SAV).

 

"Najoptimálnejší by sa mi javil mix SAV, niektorá z univerzít plus niektorý z vedecko-technických parkov, ktoré sme vybudovali z eurofondov. To by mohol byť dobrý základ na hľadanie spoločných tém pre oblasť výskumu a vývoja," predpokladá podpredseda vlády.

 

Súvisí s tým aj téma vzájomnej výmeny študentov. Od januára tohto roka bol totiž Irán opäť zaradený na zoznam krajín, ktoré sa môžu uchádzať o štipendiá na Slovensku. "Mohol by to byť impulz na nárast počtu iránskych študentov na Slovensku. Mnoho iránskych študentov už na Slovensku študuje, ale po vlastnej línii, nie cez štipendijný program," doplnil.

 

V pondelok navštívil tiež technologický park Pardis pri Teheráne, ktorý bol založený v roku 2005 a priamo spadá práve pod viceprezidenta pre vedu a technológie Iránu. V prvej fáze bolo do jeho založenia investovaných 35 miliónov eur. V súčasnosti má 1900 členov sústredených do vyše 200 subjektov.

 

Tieto firmy sa orientujú hlavne na biotechnológie, nanotechnológie, výskum nových materiálov či automatizáciu.

Pellegrini bol podľa vlastných slov "veľmi milo prekvapený" vysokou úrovňou tohto parku. Slovensko má síce tiež svoju technologickú infraštruktúru, nie však v takejto koncentrovanej podobe, ktorá potom prináša synergické efekty, upozornil.

 

"Tie firmy, ktoré sú jedna od druhej vzdialené pár metrov, môžu zdieľať výsledky výskumu a vývoja, môžu si vymieňať skúsenosti. Je tam koncentrácia dostatočného množstva šikovných talentovaných ľudí," priblížil.

 

Slovenská delegácia, ktorej členmi sú aj minister financií Peter Kažimír, minister hospodárstva Peter Žiga a skupina podnikateľov, má počas štvordňovej oficiálnej návštevy plánované rokovania s najvyššími predstaviteľmi exekutívy Iránu, napríklad s prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím, viceprezidentom pre vedu a techniku Sorenom Sattárím, ministrom hospodárstva a financií Alím Tajjebniom a s ministrom priemyslu, baní a obchodu Mohammadom Rezom Nematzádem.

 

Počas cesty by mali slovenskí predstavitelia vystúpiť aj na podnikateľských fórach venovaných priemyselnému vývoju a modernizácii. Delegácia by sa mala vrátiť späť do vlasti v stredu 8. marca.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona