P. PELLEGRINI: Vyhlasujeme vojnu byrokracii, ktorá sa tu nakopila za 25 rokov

NETKY.SK • 21 Október 2017, 14:57 • 2 min
P. PELLEGRINI: Vyhlasujeme vojnu byrokracii, ktorá sa tu nakopila za 25 rokov

NITRA – Budúci týždeň by mal byť predstavený zákon, ktorý zakáže úradom vyžadovať od ľudí výpisy z listu vlastníctva, obchodného registra, zo živnostenského registra a tiež výpis z registra trestov.

slovakia

left justify in out

Na sobotňajšej konferencii Smeru-SD v Nitre to avizoval podpredseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). "Štát už tieto údaje má, preto ich úrady nemajú prečo vypytovať od ľudí. Ľudia nemajú byť poštári a behať z jedného úradu na druhý," povedal Pellegrini.

 

Podľa jeho ďalších slov spoločne s ministrom hospodárstva Petrom Žigom a ministrom financií Petrom Kažimírom (obaja Smer-SD) vyhlasujú zásadnú vojnu byrokracii, ktorá sa na Slovensku za 25 rokov nakopila a postupne budú predstavovať ďalšie opatrenia na zníženie byrokracie.

 

Ďalšie pripravované opatrenia sa týkajú čerpania eurofondov. "Vďaka nim sa urobilo na Slovensku veľa pozitívneho a nemôžeme dovoliť, aby sa všetko dobré znehodnotilo niekoľkými problematickými projektmi, kde pravdepodobne dôjde k zníženiu kofinancovania," povedal Pellegrini. K plánovaným opatreniam patrí elektronické žrebovanie hodnotiteľov, zvýšenie nárokov na odbornosť hodnotiteľov či vytvorenie skupiny expertov v prípade hodnotenia projektov nad 10 miliónov eur.

 

"Vypracujeme vzorové formuláre, ako sa majú hodnotiť projekty a zverejníme zoznam hodnotiteľov," povedal Pellegrini. Opatrenia sú súčasťou akčného plánu transparentnosti a zefektívnenia použitia europeňazí, ktorý obsahuje 36 konkrétnych opatrení.

 

V súčasnosti už na Slovensku funguje vlastná výstražná komisia, ktorá môže realizovať opatrenia okamžite po zachytení akéhokoľvek podozrenia súvisiaceho s čerpaním eurofondov. "K dispozícii máme aj špeciálny systém Arachné, ktorý po nahodení údajov do počítača, dokáže vyselektovať celú sieť zoskupení a vzájomných prepojení, aby sa dali odhaliť skupiny, ktoré sa pokúšajú dostať k eurofondom nekalými spôsobmi," tvrdí Pellegrini.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies