Pellegrini: Elektronické schránky si doteraz aktivovalo 1584 firiem z 270-tisíc

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 12:50 • 2 min
Pellegrini: Elektronické schránky si doteraz aktivovalo 1584 firiem z 270-tisíc

BRATISLAVA – Elektronické schránky si doteraz aktivovalo 1584 právnických osôb z celkového počtu približne 270.000, ktoré sú zapísané v Obchodnom registri. Informoval o tom podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) na dnešnom zasadnutí Komisie pre technologický rozvoj a inovácie, ktorá pôsobí pri Výbore Národnej rady NR SR pre hospodárske záležitosti.

slovakia

left justify in out

"Takže je pred nami ešte kus práce, pevne verím, že k 1. januáru 2017 to zvládneme," avizoval Pellegrini. Elektronické schránky majú firmám slúžiť na komunikáciu s úradmi. Povinnosť mať aktívnu takúto schránku mali pôvodne firmy stanovenú na 1. august tohto roka. Pellegrini však na aktiváciu schránok zaviedol prechodné obdobie do 1. januára 2017, dokedy majú firmy čas si schránku aktivovať.

 

Povinnosť sa tak dotýka 574.000 ľudí, ktorí sú konateľmi alebo štatutármi týchto spoločností, ktorí budú mať právo prihlásiť sa do jednej z týchto 270.000 schránok. Aby sa firmy a ich konatelia dozvedeli o povinnosti, ktorá ich čaká, Pellegrini plánuje spustiť kampaň.

 

"Budeme musieť použiť moderný typ kampane na úrovni 21. storočia, ale určite nemám predstavu o kampani za milióny eur," zdôraznil. Kampaň by mala byť podľa neho skôr veľmi efektívna a cielená. Za dobrý nápad, ktorý zaznel na dnešnom zasadnutí, označil napríklad informovanie každej právnickej osoby listom o tom, že má povinnosť aktivovať si elektronickú schránku.

 

Predseda Komisie pre technologický rozvoj a inovácie Karol Galek (SaS) označil 1584 aktívnych elektronických schránok za katastrofu. Pripomenul, že termín na ich zavedenie za už v minulosti posúval. "Určite je to katastrofa. Je to menej ako jedno percento. Uvidíme, či sa dokáže toto číslo tak rapídne zmeniť za tých pár mesiacov," konštatoval. Slovensko si podľa neho môže zobrať príklad z Českej republiky, kde bola k elektronickým schránkam masívna kampaň s vysvetľujúcimi videami. "Diskutovalo sa o tom v médiách, na rôznych portáloch. Toto bohužiaľ u nás stále absentuje," doplnil Galek.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies