P. Paška zaradil do programu novelu zákona o verejnom obstarávaní

NETKY.SK • 12 Február 2013, 11:54 • 2 min
P. Paška zaradil do programu novelu zákona o verejnom obstarávaní

P. Paška zaradil do programu novelu zákona o verejnom obstarávaní - Politika Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes využil svoju novú kompetenciu a do programu 14.

slovakia

left justify in out

imgPredseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes využil svoju novú kompetenciu a do programu 14. schôdze NR SR navrhol zaradiť novelu zákona o verejnom obstarávaní. 

Urobil tak z iniciatívy vlády SR, ktorá parlamentu odporúča schváliť zmeny v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci Paškov návrh odobrili.

Malou novelou zákona chce vláda znížiť administratívnu záťaž v procese obstarávania. Ak materiál odobrí parlament, účastníci konania budú môcť preukázať splnenie podmienok účasti čestným vyhlásením. Okrem toho novela umožní uzavretie zmluvy s druhým a tretím súťažiacim v poradí. Právna norma zavádza aj sankciu v podobe zákazu vo verejnom obstarávaní na tri roky v prípade podvádzania pri preukazovaní podmienok účasti.

Kabinet spomínané opatrenia vybral z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú už parlament na tejto schôdzi posunul do druhého čítania, ale v riadnom režime. Skrátené konanie k týmto opatreniam by malo pomôcť rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov. Malá novela má platiť od 18. februára.

Minister vnútra Robert Kaliňák už informoval, že vláda pridá na základe tejto novely Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) 39 zamestnancov. "ÚVO bol dlhodobo podvyživený. Zvýši sa počet zamestnancov o 39, to isté platí o mzdovom zabezpečení," avizoval minister vnútra. Peniaze a personálne kapacity budú podľa neho predistribuované z iných rezortov. Kaliňák tiež vyhlásil, že Slovensko sa musí pokúsiť zachrániť každé euro z európskych zdrojov, ktoré treba vyčerpať do konca tohto roka. Čerpanie majú urýchliť práve opatrenia z tejto novely. Kaliňák však nevedel odhadnúť, koľko peňazí z eurofondov by sa na základe novely mohlo podariť vyčerpať.

Spôsob prerokúvania legislatívnej zmeny kritizuje opozícia. "Žiadny právny predpis by sa nemal schvaľovať spôsobom, pre ktorý sa rozhodla vláda SR, o to viac zákon, na základe ktorého sa rozhoduje o miliardách eur. Navyše, bez dostatočne vysvetlených dôvodov," upozornila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Líder KDH Ján Figeľa zase označil návrh na rýchlu novelu zákona o verejnom obstarávaní za škodlivý a vracajúci Slovensko do minulosti. "Toto prekvapivé prebudenie vlády potvrdzuje nekompetentné a nezodpovedné prístupy vlády pri správe európskych financií," vyhlásil.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona