P. Paška otvoril schôdzu, vystúpi eurokomisár M. Šefčovič

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 11:20 • 2 min
P. Paška otvoril schôdzu, vystúpi eurokomisár M. Šefčovič

P. Paška otvoril schôdzu, vystúpi eurokomisár M.

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) dnes otvoril rokovanie tretej schôdze parlamentu. Na zákonodarcov čaká 71-bodový program. Zasadnutie pléna sa začne vystúpením podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorého pozval Paška.
      Poslanci majú na schôdzi rozhodnúť o niekoľkých návrhoch zákonov, ktoré sú v druhom čítaní, prerokujú nové návrhy a zaoberať sa budú aj schvaľovaním Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), tzv. trvalým eurovalom. Premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že by poslanci mali jeho ratifikáciu odobriť do konca júna. Opozícia žiadala odklad. "Nemáme záujem čakať niekde v kúte, či niekto niečo urobí alebo neurobí. Sme samostatná a suverénna krajina a pokiaľ je možné dať dohromady viac politických strán, ktoré zabezpečia ratifikáciu EMS, my to vítame," konštatoval Fico.
      Na schôdzi sa tiež začne proces zrušenia trestnoprávnej imunity poslancov. Novelu Ústavy SR vypracovali spoločne všetky parlamentné strany s tým, že o výsadu majú zákonodarcovia prísť od 1. septembra. Člen snemovne bude po novom nepostihnuteľný už len za svoje výroky v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie.
      Okrem imunity majú členovia snemovne na stole aj množstvo ďalších poslaneckých návrhov zákonov. Hovoriť sa bude o rente pre olympijských medailistov, o zjednodušení rozvodov manželstiev, o zrušení kvóra pre platnosť referenda, ale aj o znížení štátneho príspevku za hlasy pre politické strany, ktoré získali viac ako 10 percent hlasov.
      Definitívne sa bude hlasovať o zmene rozhodovania o cenových návrhoch z predstavenstva na valné zhromaždenie spoločností, čo má za cieľ zrovnoprávniť akcionárov v podnikoch s majetkovou účasťou štátu. Dôvodom predloženia návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach je najmä dlhodobá kritika Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) zo strany súčasnej vlády Roberta Fica. "Myslím si, že ak je štát väčšinový akcionár, tak má čo do toho hovoriť. Prečo by mali Nemci a Francúzi rozhodovať o tom, či nejaká cena plynu na Slovensku by sa mala zvyšovať," vysvetlil koncom apríla premiér s tým, že takouto zmenou sa dá garantovať stabilita cien energií.
      Finálne hlasovanie čaká aj návrh novely zákona o zdravotnom poistení. Jej cieľom je zavedenie nového mechanizmu prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami a zvoľnenie vykazovania platobnej schopnosti poisťovní, čo má priniesť viac peňazí pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Navrhovaná zmena by znamenala plus takmer 30 miliónov eur ročne pre VšZP. Naopak, v rozpočte by predstavovala mínus pre súkromnú Dôveru, ktorá by tak mala prísť o približne 22 miliónov eur a súkromnú Union zdravotnú poisťovňu, tá by prišla o vyše 8,7 milióna eur.
      Do programu rokovania by sa mal dostať aj návrh na odvolanie šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej, ktorý už odobril Výbor NR SR pre kultúru a médiá. Dôvodom je údajné porušenie zákona o RTVS zo strany Zemkovej, ktorého sa mala dopustiť tým, že zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex, no neinformovala o tom vopred písomne Radu RTVS. Šéfka telerozhlasu pochybenie odmieta a avizovala, že sa voči návrhu na jej odvolanie bude brániť súdnou cestou.
      Na poslancov čakajú aj viaceré voľby. Parlament by mal na schôdzi rozhodnúť o návrhu na vymenovanie viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), ktorým by sa mal stať opozičný kandidát Ján Tóth. Rozhodovať budú tiež o novom predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, keďže Daniel Lipšic (nezaradený) sa po odchode z KDH tejto pozície vzdal. Jeho nástupcom by mal byť Pavol Abrhan (KDH). Poslanci majú tiež rozhodnúť o novom predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies