P. Paška otvoril 7. schôdzu, Smer-SD zmení dane aj Zákonník práce

NETKY.SK • 11 September 2012, 11:28 • 2 min
P. Paška otvoril 7. schôdzu, Smer-SD zmení dane aj Zákonník práce

P. Paška otvoril 7.

slovakia

left justify in out

img

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril dnes rokovanie siedmej schôdze parlamentu. Vládny Smer-SD má na nej ambíciu zmeniť sadzby niektorých daní, novelizovať Zákonník práce, zmeniť školskú legislatívu či ponechať koncesionárske poplatky za RTVS.
      Opozícia sa zhodla, že bodom zlomu bude práve novelizácia Zákonníka práce, ktorú pravicové strany ostro kritizujú. Podľa Smeru-SD však posilní ochranu zamestnancov.
      Rozsiahla novela posilňuje práva dohodárov o niektoré zamestnanecké výhody, mení definície závislej práce a znižuje reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú. Novinkou je aj ustanovenie nadčasov pre zdravotníkov na 250 hodín ročne. V návrhu sa tak zapracovala špecifickosť práve oblasti zdravotníctva.
      Podľa navrhovaných zmien sa má niekoľko stotisíc dohodárov čiastočne vyrovnať výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Rozšíriť sa tak má podľa ministerstva práce pokrytie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru o viaceré ustanovenia. Novela Zákonníka práce prináša aj zmeny vo výplate odstupného. Budú mať naň nárok zamestnanci, ktorí odpracovali vo firme nepretržite aspoň dva roky. Maximálna hranica bude štvormesačné odstupné pre zamestnancov, ktorí robili pre jednu spoločnosť viac ako 20 rokov.
      V rámci 85-bodového programu sa bude definitívne hlasovať aj o zvýšení sadzby spotrebnej dane z tabakových výrobkov od októbra 2012. Cena škatuľky cigariet tak vzrastie približne 0,10 eura vrátane DPH. Rezort financií SR vďaka tejto zmene v budúcom roku predpokladá dodatočný príjem do štátneho rozpočtu na úrovni 8,15 milióna eur, v roku 2014 vo výške 8,51 milióna eur, v roku 2015 v hodnote 8,87 milióna eur a v roku 2016 vo výške 9,22 milióna eur.
      Peniaze do štátnej kasy má priniesť aj novela zákona o správnych poplatkoch. V tomto roku to má byť šesť miliónov eur, v nasledujúcom takmer 30 miliónov eur. Pre rok 2013 návrh zohľadňuje vyššie sadzby poplatkov za prvý zápis držiteľa vozidla do evidencie v SR a vyššie odvody z prevádzkovania číselných lotérií. Rezort financií do kalkulácie takisto zahrnul náklady na výrobu a distribúciu kolkových známok.
      Konečné hlasovanie sa očakáva aj o trojici noviel z dielne ministerstva školstva. Novela zákona o odbornom vzdelávaní skomplikuje žiakom cestu na gymnáziá a stredné odborné školy s maturitou. Od septembra 2014 by mali gymnáziá prijímať len žiakov, ktorí na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka deviateho ročníka nemali priemer známok horší ako 2,0. Na odborných školách s maturitou by mali mať zelenú len žiaci, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75.
      Podľa novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení majú obce dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 14 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne by ich mali prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času. Novela zákona o celoživotnom vzdelávaní zase zvyšuje cenu za reparát zo skúšky odbornej spôsobilosti zo súčasných 100 eur na 300 eur.
      V prvom čítaní sa začne rokovať o ponechaní tzv. koncesionárskych poplatkov za RTVS, ktoré zrušila s účinnosťou od roku 2013 ešte koalícia pod vedením Ivety Radičovej.
      V bohatom programe siedmej schôdze je celkovo 14 vládnych a 40 poslaneckých návrhov zákonov, jeden návrh medzinárodnej zmluvy, desať správ a iných materiálov a dve voľby. Na čelo Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) opozícia opäť nominovala Kamila Krnáča. Okrem toho sa bude voliť aj podpredseda NKÚ a členovia Správnej rady Ústavu pamäti národa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies