P. PAŠKA: NR SR by mala nájsť iného generálneho prokurátora

NETKY.SK • 30 Január 2012, 07:49 • 2 min
P. PAŠKA: NR SR by mala nájsť iného generálneho prokurátora

P. PAŠKA NR SR by mala nájsť iného generálneho prokurátora - Politika Národná rada (NR) SR by sa mala pokúsiť nájsť a zvoliť človeka, ktorý by sa stal prirodzenou autoritou na poste generálneho prokurátora SR.

slovakia

left justify in out

img

Národná rada (NR) SR by sa mala pokúsiť nájsť a zvoliť človeka, ktorý by sa stal prirodzenou autoritou na poste generálneho prokurátora SR. Uviedol to dnes v diskusnej relácii spravodajskej televízie TA3 V politike podpredseda Smeru-SD Pavol Paška, podľa ktorého by malo ísť o osobu, ktorá získa podporu naprieč celým politickým spektrom.
      "Národnou radou navrhnutý kandidát nespĺňa elementárne predpoklady pre výkon veľmi dôležitej autonómnej nezávislej funkcie... Pre nás je pán Jozef Čentéš človekom, ktorý sa stal obeťou vašej politickej hry," odkázal Paška diskusnému oponentovi, predsedovi NR SR Pavlovi Hrušovskému (KDH).
      Šéf parlamentu naopak postoju prezidenta SR nerozumie. Ivan Gašparovič by mal podľa neho Čentéša vymenovať a v prípade, že Ústavný súd SR rozhodne v neprospech tohto rozhodnutia, ho bude môcť opäť odvolať. V súčasnosti však podľa neho hlava štátu porušuje ustanovenie ústavy, ktoré mu ukladá zabezpečiť riadny chod všetkých ústavných orgánov. "To, že pán prezident nevymenoval kandidáta za generálneho prokurátora, to nie je len vyslovenie nedôvery osobe Čentéša, keď mám opakovať vyjadrenie pána prezidenta, to je vyslovenie nedôvery NR SR a poslancom," podčiarkol Hrušovský.
      V súvislosti s kauzou Sasanka predseda parlamentu uviedol, že je veľmi prekvapený, aké materiály sa zrazu pred voľbami objavujú na verejnosti. "Neviem, čo si mám o tom myslieť. Rozkladá to systém, ktorý by mali politici chrániť. Treba to vyšetriť a páchateľov odsúdiť," uviedol s tým, že nemá žiadne vedomosti o pravdivosti materiálu. Predseda SaS Richard Sulík vniesol podľa neho do vlády len chaos. "Manipulácie s tým, že starí odíďte, mladí príďte, mi príde ako kabaret." 
      Hrušovský však nechce podceniť závažnosť týchto materiálov a vyzýva preto politikov, aby dali ruky preč a nechali konať nezávislé orgány. "Narábame s prezumpciou neviny veľmi ľahostajne, robíme selekciu politikov na skorumpovaných a neskorumpovaných bez toho, aby sme im to dokázali," myslí si Hrušovský. 
      Na otázku, či ešte môžu ľudia veriť politikom a či nestoja za nimi sivé eminencie, Pavol Paška poprel, že by Smer-SD fungoval takýmto spôsobom. "Miera dôvery je vždy daná tým, či je politik schopný naplniť sľuby, ktoré dal voličovi pred voľbami. Nie je však v poriadku, ak bol výsledkom akéhokoľvek stretnutia lobing," dodal. Hrušovský zároveň pripomenul, že nikdy nemal dôvod sa s niekým tajne stretnúť.
      Na margo nadchádzajúcej poslednej parlamentnej schôdze Hrušovský vyslovil presvedčenie, že sa poslancom môže podariť presadenie zrušenia priestupkovej imunity poslancov. Vychádzal pritom zo stanovísk, ktoré má od predsedov strán bývalej vládnej koalície. Ak by návrh podporili všetci poslanci stredopravej koalície, prešiel by aj bez podpory opozície. 
      "My nemáme problém s jeho podstatou..., ale Mečiarove amnestie, imunita, to všetko je dnes akási náhrada pre strany, ktoré nenaplnili svoje volebné programy," uviedol jeho diskusný oponent. Priamej otázke, či Smer-SD nakoniec podporí zrušenie imunity, sa Paška vyhol s tým, že sociálni demokrati sa budú rozhodovať podľa definitívnej podoby programu parlamentnej schôdze.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies