P. Nečas: Ľutujeme krivdy spôsobené odsunom Nemcov; majetok nevrátime

NETKY.SK • 21 Február 2013, 12:35 • 2 min
P. Nečas: Ľutujeme krivdy spôsobené odsunom Nemcov; majetok nevrátime

P. Nečas Ľutujeme krivdy spôsobené odsunom Nemcov; majetok nevrátime - Politika Česko ľutuje krivdy spôsobené povojnovým odsunom Nemcov.

slovakia

left justify in out

img

Česko ľutuje krivdy spôsobené povojnovým odsunom Nemcov. 

Pred poslancami bavorského krajinského snemu v Mníchove to dnes povedal český premiér Petr Nečas. Prehovoril pred nimi vôbec ako prvý predseda českej vlády. Návrat majetku vysídleným však odmietol, informuje spravodajský server Novinky.cz.

"Ľutujeme, že povojnovým vyháňaním, ako i núteným vysídlením sudetských Nemcov z vtedajšieho Československa, vyvlastňovaním a odoberaním občianstva bolo spôsobené mnoho utrpenia a krívd nevinným ľuďom, a to aj s ohľadom na kolektívny charakter prisudzovania viny," uviedol predseda českej vlády. 

Dôsledne sa pritom držal článku 3 deklarácie, ktorú pred 16 rokmi podpísal spolkový kancelár Helmut Kohl a vtedajší český premiér Václav Klaus.

Nečas však rozhodne odmietol návrat predvojnových majetkových pomerov v českom pohraničí."Hľadanie spoločnej interpretácie dejín poskytne morálnu satisfakciu, predvojnové majetkové pomery však nie je možné obnoviť," zdôraznil.

Bavorskí poslanci ocenili Nečasovo vystúpenie ováciami postojačky.

Na recepcii usporiadanej v parlamente potom hovorca Sudetonemeckého landsmanšaftu (Sudetonemeckého krajanského združenia) Bernd Posselt poďakoval českému premiérovi. "Bolo to skutočne veľkolepé vystúpenie. Z ohláseného malého krôčika sa stal veľký krok," povedal.

Nečas prišiel do nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko v stredu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies