P. Moscovici: Summit G7 nevyrieši obchodný konflikt s USA

NETKY.SK • 3 Jún 2018, 17:31 • 2 min
P. Moscovici: Summit G7 nevyrieši obchodný konflikt s USA

PARÍŽ - Komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici neverí, že budúcotýždňové stretnutie skupiny G7 v Kanade vyrieši aktuálny obchodný konflikt. Ten vyvolali USA, keď uvalili clá na dovoz z krajín, ktoré sú spojencami Washingtonu.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty vo štvrtok (31. 5.) oznámili, že od piatka (1. 6.) platia clá na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie (EÚ), Kanady a Mexika. Únia rovnako ako Kanada a Mexiko vyhlásili, že prijmú odvetné opatrenia.

 

"Nemám dôvod, aby som bol v tejto chvíli optimistický. Uvidíme, či sa naozaj začne obchodná vojna. To predpokladá jednu vec, totiž eskaláciu," povedal Moscovici v rozhovore pre rádio France Inter. "My tiež musíme byť pripravení urobiť ďalší krok, ale tiež zachovať chladnú hlavu."

 

Ostatní ministri financií skupiny G7 dali na trojdňovom stretnutí v kanadskom Whistleri pred budúcotýždňovým summitom lídrov v Quebecu americkému ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi jasne najavo svoj hnev a ukázali vzácne jednotný nesúhlas s postupom USA. "Už dlho chodím na tieto stretnutia, ale toto je veľmi ojedinelý prípad, keď opozícia voči USA bola jednohlasná," povedal novinárom japonský minister financií Taro Aso.

 

"Odvetné opatrenia EÚ budú prijaté v najbližších dňoch," povedal v nedeľu Moscovici. "Z našej strany zvýšime clá na určitý počet produktov v ekvivalentnom objeme dodatočných amerických ciel."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies