P. KAŽIMÍR: Pripravujeme systémové opatrenia proti falšovanému alkoholu

NETKY.SK • 17 September 2012, 06:45 • 2 min
P. KAŽIMÍR: Pripravujeme systémové opatrenia proti falšovanému alkoholu

P. KAŽIMÍR Pripravujeme systémové opatrenia proti falšovanému alkoholu - Politika Slovenská colná správa v reakcii na aktuálnu kauzu otráv metylalkoholom v Českej republike sprísnila kontroly, ktoré môže vykonávať v krčmách, predajniach alebo priamo na ce

slovakia

left justify in out

img

Slovenská colná správa v reakcii na aktuálnu kauzu otráv metylalkoholom v Českej republike sprísnila kontroly, ktoré môže vykonávať v krčmách, predajniach alebo priamo na cestách, uviedol dnes minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD). Aktuálnu situáciu v ČR označil za tragédiu a domnieva sa, že nedávne vyhlásenie prohibície u našich západných susedov bolo na mieste.
      Šéf rezortu financií zároveň avizoval, že štát pripravuje viaceré systémové opatrenia proti falšovaniu alkoholických nápojov. Uvažuje sa napríklad o zriadení štátnej tlačiarne cenín, ktorou by sa mohla stať Mincovňa Kremnica. "Máme problém s falšovaním kolkov. Dnes sa tlačia v štyroch-piatich súkromných tlačiarňach a stále sa na trh dostávajú falošné kolky, ktoré sa potom môžu nalepovať aj na takéto jedy," upozornil Kažimír vo včerajšej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.
      Ďalšou možnosťou je podľa neho vybaviť používané kolky najmodernejšou technológiou neviditeľných kódov. Vzhľadom na to, že na tieto kroky bude potrebné meniť legislatívu, vláda sa podľa Kažimíra bude uchádzať aj o podporu opozície. "Je tam aj fiškálny záujem štátu, ale v prvom rade musí byť zdravie a životy občanov," dodal.
      Avizované opatrenia privítal aj poslanec opozičnej SaS Jozef Kollár, ktorý aktuálnu situáciu v ČR rovnako považuje za tragédiu. "Nedá sa inak ako ich podporiť," uviedol na margo pripravovaných legislatívnych zmien.
      Zároveň však upozornil na širšiu problematiku daňových únikov, ktoré stoja aj za falšovaním alkoholu a ktoré sa nedajú riešiť len rôznymi čiastkovými krokmi. "Vyzývam na vytvorenie pracovnej skupiny na pôde parlamentného finančného výboru, ktorá by vypracovala do konca roka komplexný, ucelený balík opatrení, ktoré by smerovali k zamedzovaniu daňových únikov," adresoval ministrovi financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies