P. Kažimír je ochotný hovoriť so ZMOS-om o zvýšení podielu na daniach

NETKY.SK • 13 Október 2013, 13:01 • 2 min
P. Kažimír je ochotný hovoriť so ZMOS-om o zvýšení podielu na daniach

BRATISLAVA - Podľa podpredsedu Mostu-Híd Ivana Švejnu majú samosprávy legitímne právo žiadať od štátu viac peňazí.

slovakia

left justify in out

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) je ochotný hovoriť so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) o zvýšení ich podielu na dani z príjmu fyzických osôb zo súčasných 65,4 % opäť na 70,3 %. Pripustil to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Diskutovať mieni so zástupcami ZMOS-u, s ktorými je podľa vlastných slov v stálom kontakte.

Zároveň pripomenul, že peniaze mestám a obciam vzala minulá vláda Ivety Radičovej, a to navyše bez dohody so ZMOS-om. "Urobila to nie na základe dohody, bolo to akési ultimátum, aspoň tak som počul," pripomenul Kažimír. Považuje za pokrytecké, ak sa dnes napríklad KDH alebo Andrej Hrnčiar z klubu Mostu-Híd stavajú na obranu miest a obcí, pričom tieto dve strany boli súčasťou minulej vlády, ktorá ich podiel na dani znížila.

Podľa podpredsedu Mostu-Híd Ivana Švejnu majú samosprávy legitímne právo žiadať od štátu viac peňazí. "Štát z veľkej časti konsoliduje tak, že bremeno prenáša na obce. Obce poskytujú služby, ale nemajú nejaké zvláštne príjmy. Treba nájsť určitú mieru, kde sa obce aj štát zúčastnia na konsolidácii," zdôraznil v dnešnej diskusii.

So súčasnou situáciou nie sú spokojní nielen "nesmerácki" starostovia, ale aj tí z prostredia vládnej strany. Minister Kažimír priznal, že rovnako nie je spokojná ani vláda, ani on sám. Situáciu podľa neho sťažuje kríza. "Sme unavení z krízy," podotkol. Očakáva, že na budúci to už bude lepšie. "To najhoršie máme za sebou," vyhlásil.

Švejna by podľa vlastných slov taký optimistický nebol. Ministrovi pripomenul, že ani vlani nemal celkom správne odhady. Nazdáva sa, že by sa nemalo rezignovať na silnejšiu konsolidáciu. "Bol by som opatrný s tým optimizmom. Nebuďme veľmi optimistickí, aby sme si po prezidentských voľbách nemuseli zas veľmi uťahovať opasky," varoval.

Diskutujúci sa dotkli aj témy plánovaného zavedenia daňových licencií. "Tento nástroj hovorí, že ak platíte nejakú daňovú licenciu, môžete si ju v budúcnosti odrátať z kladnej daňovej povinnosti," priblížil Kažimír s tým, že takéto licencie majú aj v iných krajinách. Švejna si napriek tomu nemyslí, že ju musí mať aj Slovensko. Obáva sa, že zhorší podnikateľské prostredie.

"Jednou z najväčších chorôb, ktorá kazí férové podnikateľské prostredie, je to, keď niekto neplatí dane, vyhýba sa im," reagoval šéf rezortu financií. Dodal, že nové firmy by v prvom roku svojej existencie nemali platiť žiadnu daňovú licenciu. Kritiku opozície vníma len ako obavu z niečoho nového.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies