P. Kažimír: Konsolidačný balíček vlády je voči ľudom cynický

NETKY.SK • 24 September 2010, 07:15 • 2 min
P. Kažimír: Konsolidačný balíček vlády je voči ľudom cynický

P. Kažimír: Konsolidačný balíček vlády je voči ľudom cynický

slovakia

left justify in out

img

Konsolidačný balíček vlády Ivety Radičovej je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Petra Kažimíra (Smer-SD) voči ľuďom cynický. "Stredopravá vláda sa vybrala cestou zdražovania, ktoré postihne najslabšie skupiny obyvateľstva. Jedinou dobrou správou je, že máme rozpočet," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Kažimír.
Poslanec sa domnieva, že bývalá vláda by konsolidovala efektívnejšie a bez zvyšovania daní a následného zdražovania, ktoré "brzdí" ekonomický rast a tvorbu pracovných miest. Kažimír však zároveň priznal, že by išlo tiež o takzvaný výdavkovo-príjmový mix, pri ktorom by sa dôraz kládol na šetrenie vládnej spotreby. "To chce systémové zmeny, na ktoré je potrebná silná vôľa aj vláda. Táto vláda však predvádza veľkú nerozhodnosť," konštatoval Kažimír. Príjmy do štátneho rozpočtu by sa strana Smer-SD snažila získať od skupiny ľudí s vyššími príjmami a pravdepodobne by dočasne siahla aj na druhý pilier. "Ale toto by boli dočasné riešenia. Nie ako daň z pridanej hodnoty, tá sa dvíhať dočasne nedá," upozornil Kažimír.  
Nová vláda plánuje znížiť deficit verejných financií v budúcom roku o 2,5 % HDP alebo 1,75 miliardy eur, z toho 980 miliónov eur chce získať úsporou výdavkov a 770 miliónov eur na strane príjmov. V stredu (22.9.) preto ministri prijali balíček opatrení, ktorý by mal napomôcť k dosiahnutiu tohto cieľa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies