P. Hrušovský žiada odsúdiť amnestie V. Mečiara ako nemorálne

NETKY.SK • 18 December 2012, 12:30 • 2 min
P. Hrušovský žiada odsúdiť amnestie V. Mečiara ako nemorálne

P. Hrušovský žiada odsúdiť amnestie V.

slovakia

left justify in out

img

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský navrhuje, aby NR SR prijala vyhlásenie k amnestiám udeleným vtedajším premiérom a zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom týkajúcich sa zavlečenia Michala Kováča ml. a zmareného referenda. Vo vyhlásení má parlament konštatovať, že to boli nemorálne a bezprecedentné rozhodnutia nezodpovedajúce princípom právnej istoty a spravodlivosti. V texte tiež má byť, že prijatie týchto amnestií zabránilo objasniť, vyšetriť a potrestať všetkých tých, ktorí tento hanebný čin zavlečenia prezidentovho syna a občana SR mimo územia SR zosnovali a uskutočnili.

Hrušovský zároveň v rozprave k Správe o základných otázkach justície povedal, že kauza zavlečenia prezidentovho syna zanechala na slovenskej novodobej histórii zlú stopu, ktorej sme povinní sa zbaviť za akýchkoľvek okolností a vynaložiť na to všetko úsilie. "Ten skutok sa stal, Kováčovi syna uniesli. Nestrkajme hlavu do piesku," vyzýval poslancov. Hrušovský sa pýtal, že či je vôbec možné, aby politici tento stav aj ďalej tolerovali. "Urobme všetko preto, aby sme sa zbavili tejto traumy z minulosti,"apeloval.

Pavol Hrušovský tiež poukázal na prechod Štefana Harabina z pozície ministra spravodlivosti na čelo Najvyššieho súdu SR. "Je to normálne, takáto personálna politika? Je normálne, že tento človek mal kontakty s mafiánom? Myslí si pán minister, že je to v poriadku? Pán Harabin je viac ako mesiac PN. Ľudsky mu prajem skoré uzdravenie, ale ako je možné, že tento človek bráni tomu, aby mal zvoleného svojho zástupcu? Je to normálny stav? Ja si myslím, že nie," zdôraznil.

Expredseda parlamentu tiež nepovažuje za normálne, ak SR nemá dva roky generálneho prokurátora. "Ak má prezident Ivan Gašparovič dôvody na nevymenovanie Jozefa Čentéša, nech nám ich oznámi," obrátil sa na hlavu štátu Hrušovský.

Poslancov vládneho Smeru-SD požiadal, aby sa nenechali opojiť mocou. Podľa jeho slov by totiž oblasť justície mala byť tou, ktorá ide naprieč všetkými politickými stranami. "Otázka vymožiteľnosti práva je aj o charaktere štátu," zdôraznil Hrušovský. Samotná správa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) je podľa neho poznačená dobou, okolnosťami a rýchlosťou, za akých vznikala. "Považujem ju len za formálne splnenie si vašej povinnosti," odkázal ministrovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona