P. Freššo a I. Szakács sa zhodli na rozvoji cezhraničnej spolupráce

NETKY.SK • 22 Október 2010, 07:03 • 2 min
P. Freššo a I. Szakács sa zhodli na rozvoji cezhraničnej spolupráce

P. Freššo a I. Szakács sa zhodli na rozvoji cezhraničnej spolupráce

slovakia

left justify in out

img

Záujem na pokračovaní cezhraničnej spolupráce prejavili na dnešnom pracovnom stretnutí v Győri poprední predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a Župy Győr-Moson-Sopron Imre Szakács.
Predseda BSK Frešo sa živo zaujímal o situáciu na odstraňovaní následkov katastrofy, ktorá zasiahla župu po pretrhnutí hrádze s toxickým kalom v obci Ajka. Maďarským partnerom ponúkol konkrétnu formu pomoci, či už v zapožičaní ťažkých mechanizmov, prostriedkov na znižovanie kyslosti pôdy v zamorenom pásme alebo priamej finančnej výpomoci. Zároveň zdôraznil, že o ekologickú katastrofu sa prednostne zaujímali občania BSK, keďže od maďarskej župy ju oddeľuje koryto Dunaja a časť toxických kalov zasiahla tok rieky Rába s prítokom do Mosonského Dunaja. Szakács ubezpečil Freša, že žiadne nebezpečenstvo zamorenia Dunaja už nehrozí. Ocenil záujem BSK, ako aj skutočnosť, že bezprostredne po havárii sa kraj ihneď zaujímal o situáciu o možnosti pomoci.
Obaja regionálni predstavitelia prejavili veľký záujem o rozvoj cezhraničnej spolupráce, najmä čo sa týka prípravy spoločných projektov financovaných z eurofondov. Podčiarkli význam ekonomického partnerstva v rámci Dunajskej stratégie, ktorá by umožnila aj bohatším regiónom čerpať prostriedky z európskych fondov na spoločných projektoch. Ako zdôraznil Frešo, spoločný postup regiónov, nachádzajúcich sa pozdĺž toku Dunaja, výrazne ovplyvní možnosti čerpania z eurofondov najmä po nastavení nových kritérií po roku 2013. Je dôležité, aby susediace regióny dokázali orgánom Európskej únie, že sú schopné dohodnúť sa na spoločných projektoch. Ak sa preukáže, že BSK a maďarská župa sa vedia dohodnúť na menších akciách, ako je napríklad v súčasnosti ekologický projekt na ochranu dropa fúzatého, alebo na cezhraničnom prepojení cyklotrás, budú sa môcť následne uchádzať aj o veľké investície, akými sú napríklad výstavba diaľničných koridorov alebo transeurópskych železničných tratí, povedal Frešo.
Obaja predstavitelia regionálnych samospráv sa vyslovili za pokračovanie dohody o vzájomnej spolupráci nielen na úrovni čelných predstaviteľov, ale aj expertných komisií inštalovaných na riešenie konkrétnych problémov a spoločných záujmov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies