Ozónovú vrstvu opäť ohrozuje freón: Neznámy subjekt tajne produkuje zakázané chemické látky!

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 10:26 • 2 min
Ozónovú vrstvu opäť ohrozuje freón: Neznámy subjekt tajne produkuje zakázané chemické látky!

Napriek celosvetovému zákazu používania látok poškodzujúcich ozón sa zistilo, že niekto nariadenie nerešpektuje a kvôli nemu sa ochranná vrstva Zeme opäť narušuje.

slovakia

left justify in out

V osemdesiatych rokoch vedci odhalili, že určité látky sa významne podieľajú na likvidácii ozónovej vrstvy zeme. Krátko na to sa rozhodli vykonať opatrenia, ktoré by tomuto ničeniu zabránili, nakoľko ozón je mimoriadne dôležitý, pretože zachytáva nebezpečné UV žiarenie zo slnka. Vtedy sa podarilo niečo, čo sa doposiaľ považuje za jeden z najväčších environmentálnych úspechov v histórii. Presadil sa celosvetový zákaz používania takzvaných freónov, ktoré sa dovtedy využívali ako hnací plyn v sprejoch, tepelné izolanty alebo chladiace médium v chladničkách.

 

Po tomto opatrení sa začala ozónová vrstva regenerovať a diera sa postupne zmenšovala. Freóny sa úplne prestali používať, nachádzajú sa už len v izoláciách budov postavených ešte pred týmto zákazom, prípadne starých chladničkách. Napriek tomu teraz prekvapení výskumníci zaznamenali, že od roku 2014 sa stav ozónu zhoršil o 25 percent. Tento úbytok si nevedia vysvetliť. Výpočtami však prišli na to, že nemôže ísť o nič iné než o to, že niekto zákaz používania daných chemických látok nerešpektuje.

 

"Tieto merania robím viac ako tridsať rokov a toto je najviac prekvapujúca vec, akú som videl. (...) Naozaj ma to ohromilo," vyjadril sa vedúci výskumu Stephen Montzka z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA). Na základe zistených nezrovnalostí sa zrejme spustí medzinárodné pátranie, pretože doposiaľ nie je jasné, odkiaľ nebezpečné látky pochádzajú. Dostupné údaje však odkazujú na východnú Áziu.

 

Pokiaľ sa odborníkom podarí odhaliť vinníka v krátkom čase, nemalo by to na atmosféru mať katastrofický dopad. Pokiaľ ale vyšetrovanie potrvá, jej regenerácia, ktorá tak úspešne začala, je ohrozená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies