Ozónová diera sa naďalej zmenšuje

NETKY.SK • 30 Október 2022, 10:00 • 2 min
Ozónová diera sa naďalej zmenšuje

WASHINGTON - Ozónová diera nad Antarktídou dosiahla medzi 7. septembrom a 13. októbrom 2022 priemernú plochu 23,2 milióna štvorcových kilometrov a bola o niečo menšia ako minulý rok.

slovakia

left justify in out

Vedci očakávajú, že trend jej zmenšovania z posledných rokov bude pokračovať. TASR o tom informuje podľa správy amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). "Postupom času dochádza k stabilnému pokroku a diera sa zmenšuje," povedal spolupredseda vedeckého hodnotiaceho panela (SAP) Montrealského protokolu Paul Newman, ktorý je zároveň hlavným vedcom pre vedy o Zemi v Goddardovom vesmírnom letovom centre NASA v Greenbelte v americkom štáte Maryland. "Vidíme určité kolísanie, keďže zmeny počasia a ďalšie faktory spôsobujú, že čísla sa mierne... menia. Celkovo však za posledné dve desaťročia vidno klesajúci trend. Odstránenie látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu prostredníctvom Montrealského protokolu zmenšuje dieru,“ dodal. K zlepšujúcemu sa stavu ozónovej vrstvy Zeme prispel Montrealský protokol z roku 1987, ktorý zakázal chemické látky poškodzujúce túto vrstvu. Ozónová vrstva – časť stratosféry, ktorá chráni Zem pred negatívnym účinkom ultrafialového žiarenia Slnka – sa každoročne v septembri stenčuje a nad južným pólom vytvára "ozónovú dieru". Na príčine sú zlúčeniny chlóru, fluóru a brómu v atmosfére, ktoré vznikli ľudskou činnosťou a ktoré vo vysokých nadmorských výškach spôsobujú chemické reakcie ničiace ozón. Tenšia ozónová vrstva znamená zosilňovanie ultrafialového žiarenia. Vedci merajú dynamiku ozónovej vrstvy pomocou prístrojov na satelitoch Aura, Suomi a NOAA-20. Meranie pomocou Dobsonovho spektrofotometra je známe ako celková hodnota ozónu v stĺpci, pričom celosvetovo to je v priemere asi 300 Dobsonových jednotiek. Tento rok dosiahla najnižšia hodnota 101 Dobsonových jednotiek, čo sa podobá situácii z minulého roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies