Ozónová diera je v súčasnosti najmenšia za posledných 30 rokov: Je však skutočne dôvod na radosť?

NETKY.SK • 8 November 2017, 15:00 • 2 min
Ozónová diera je v súčasnosti najmenšia za posledných 30 rokov: Je však skutočne dôvod na radosť?

Napriek tomu, že NASA a Národný úrad pre podnebie a oceány (NOAA) v súčasnosti zaznamenali rekordné zmenšenie ozónovej diery, nie je to také ružové, ako sa nám môže zdať.

slovakia

left justify in out

Problematika klimatických zmien je momentálne veľmi aktuálna. V neposlednom rade k nim prispieva znečistenie ovzdušia a to má rovnako na svedomí aj rozširovanie ozónovej diery. Ozón je relatívne tenká vrstva plynu, ktorej úlohou je chrániť zemský povrch pred škodlivým UV žiarením. Jeho poškodenie má teda negatívny dopad na zdravie človeka.

 

Od roku 1970 sa pozoruje stenčovanie tejto vrstvy plynu, ktoré viedlo až k vytvoreniu takzvanej ozónovej diery. Tá v roku 2006 dosahovala extrémne rozmery, mala až 27,4 milióna kilometrov štvorcových. V súčasnosti vedci pozorujú jej zmenšenie. Pravda je ale taká, že sa nezmršťuje našou zásluhou.

 

Napriek ukazovateľom, ktoré NASA a NOAA zaznamenali v septembri tohto roka, uvádzajú, že nejde o výsledok zlepšenia podmienok v rámci životného prostredia. To je totiž momentálne v alarmujúcom stave. „Zmenšenie ozónovej diery nie je dôsledok rýchlej regenerácie jej vrstvy, ale prirodzenej variability,” vysvetlila NASA.

 

Bohužiaľ, ide len o následok takzvaného globálneho otepľovania, prudkých teplotných zmien a nestabilného počasia v arktických oblastiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona